Filters
Sort results
Reset
Apply
Deze klassieke Rioja is gemaakt door het meest consistente en… Lees meer (+) Deze klassieke Rioja is gemaakt door het meest consistente en klassieke wijnhuis dat nog in de Rioja bestaat. Nog steeds onder leiding van dezelfde familie. De Vina Cubillo Crianza is hun meest bekende wijn waarbij de druiven afkomstig zijn van de Cubillo wijngaard. De wijn heeft een lange rijping van 3 jaar op eikenhout achter de rug ovoordat de wijn op de markt werd gebracht. Hierna kan de wijn nog verder rijpen.
De kleur is helder robijnrood. Aanhoudend aroma met een consistente textuur met wat hinten van drop. De smaak is zacht, fris en heerlijk aanhoudend.
Deze klassieke Rioja heeft niets van doen met de moderne Rioja’s die op Frans eikenhout rijpen. Een wijn voor de liefhebber van klassieke Rioja’s! Sluiten (-) |
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de… Lees meer (+) Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.
“De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.
Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers. Sluiten (-) |
Zeer elegante 100% riesling. Knisperend en een altijd aanwezige tanninekracht… Lees meer (+) Zeer elegante 100% riesling. Knisperend en een altijd aanwezige tanninekracht, een gladde ronding van vorm. De wijnen, altijd perfect droog, zijn natuurlijk soms overdreven krachtig en uiterst complex.
Achtergrondinformatie:
Domaine Marcel Deiss behoort tot de beste producenten uit de Elzas. Het huis werd in 1947 opgericht, maar de geschiedenis van de familie Deiss in de wijnbouw gaat veel verder terug. De huidige eigenaar en wijnmaker, Jean-Michel Deiss, kiest zeer nadrukkelijk voor een terroirfilosofie. Zo’n 40 jaar geleden gooide hij het roer om om volledig zijn eigen pad te kiezen in de op dat moment op druivenrassen gerichte wijnmarkt. Deze manier van wijnbouw, waarbij hele hectares wijngaard met één enkel druivenras zijn aangeplant, zorgt volgens hem voor karakterloze wijnen en ongezonde wijngaarden. Het is juist de kunst om de enorme diversiteit van dit bijzondere wijngebied, met al zijn subklimaatjes en bodemsamenstellingen, vast te leggen in de wijnen.
“De wijngaard gaat voor het druivenras”, is zijn stellige overtuiging. Daarom plantte hij druivenrassen in diverse wijngaarden door elkaar aan (complantation), zoals de wijnboeren dat vroeger ook deden. Dit bevordert de biodiversiteit in de wijngaard: de verschillende druivenrassen versterken en ondersteunen elkaar. Andere lokale gewassen, bomen en struiken in en rondom de wijngaarden zorgen voor een nog grotere biodiversiteit. In de wijngaarden wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en volgens biodynamische principes. Verticale groei van de wortels wordt zoveel mogelijk gestimuleerd: hoe dieper de wortels in de bodem gaan, hoe meer voedingsstoffen en karaktereigenschappen van de wijngaard de wijnranken kunnen opnemen.
Deiss onderscheidt de ‘vins de fruits’ en de ‘vins de terroirs’. De eerste groep betreft vaak cépage wijnen die uitermate druifzuiver zijn, een hoge concentratie bezitten en duidelijk de jaargang weerspiegelen. De terroir wijnen zijn de regionale, communale of wijngaardwijnen, waarbij de wijn veel meer is beïnvloed door het terroir dan door een druivenras. Deze wijnen zijn van ten minste 3 druivenrassen gemaakt maar soms ook van 13 rassen. De wijnen kunnen per terroir en per jaargang sterk verschillen. De filosofie bij het wijnmaken is simpel: zo min mogelijk ingrijpen zodat het terroir volledig spreekt. “De wijn moet zichzelf ‘vormen’ en heeft daarbij slechts de meest noodzakelijke ondersteuning van de wijnmaker nodig”, vindt Jean-Michel. De wijnen van Deiss blinken uit door precisie, concentratie en een heerlijk zacht mondgevoel. Ondanks de specifieke opvattingen van Jean-Michel zijn de wijnen niet ‘moeilijk’ te noemen, en kennen zij daardoor een brede schare liefhebbers. Sluiten (-) |
Een blend van 40% Müller-Thurgau, 30% Pinot-Gris en 30% Auxerrois… Lees meer (+) Een blend van 40% Müller-Thurgau, 30% Pinot-Gris en 30% Auxerrois. De wijn heeft een rijke geur van zowel exotisch fruit als ook wit en rood fruit. Daarnaast ook zijn kenmerkende florale toetsen. In zijn smaak ook hier een brede smaak beleving met een mooie concentratie en lengte.
Achtergrondinformatie:
De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven. Sluiten (-) |
De Belondrade Y Lurton wordt beschouwd als de Spaanse top… Lees meer (+) De Belondrade Y Lurton wordt beschouwd als de Spaanse top van Rueda wijnen. De 100% Verdejo Belondrade y Lurton wordt 10 maanden gerijpt in Frans eiken en is een frisse, complexe, mooi uitgebalanceerde wijn. Denk aan rijp wit fruit, mooie houtlagering en een sensationele afdronk. Sluiten (-) |
De Kaesler Avignon 2004, gemaakt door wijnmaker Ben Glaetzer, is… Lees meer (+) De Kaesler Avignon 2004, gemaakt door wijnmaker Ben Glaetzer, is een verbluffende blend van 50% Grenache, 30% Shiraz en 20% Mataro. Deze wijn heeft 12 maanden gerijpt in een combinatie van gebruikte Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, waardoor hij een verfijnd en complex karakter heeft ontwikkeld. De wijn presenteert verleidelijke aroma's van peperige specerijen en de kenmerkende kersachtige zoetheid van kirsch, verweven met een zachte, fluweelachtige textuur.
Op de smaakpapillen is de Kaesler Avignon 2004 gebalanceerd en elegant, met zachte, zoete tannines die zorgen voor een aangename mondgevoel. De smaken zijn harmonieus en tonen het rijke fruitkarakter van de Grenache, de diepte en structuur van de Shiraz en de aardse complexiteit van de Mourvèdre. In de loop der jaren heeft deze wijn prachtig gerijpt, met een rondheid en diepte die getuigen van zijn leeftijd en zorgvuldige vinificatie.
De 2004 jaargang is een rijpe ontdekking die het ware potentieel van deze wijn laat zien. Hoewel de wijn nu al heerlijk drinkt, zou hij nog kunnen profiteren van wat extra tijd om verder te evolueren en nog meer lagen complexiteit te onthullen. Of je ervoor kiest om de wijn nu te drinken of nog wat langer in de kelder te bewaren, de Kaesler Avignon 2004 biedt een verfijnde en belonende ervaring, waardoor het een fantastische keuze is voor wie houdt van een goed gerijpte, gebalanceerde wijn met een verfijnd profiel. Sluiten (-) |
Deze prachtig gerijpte Shiraz uit 2006 is een indrukwekkende expressie… Lees meer (+) Deze prachtig gerijpte Shiraz uit 2006 is een indrukwekkende expressie van de Barossa Valley in Australië, waar kracht en finesse elkaar moeiteloos ontmoeten. De geur opent met rijke aroma’s van rijp zwart fruit, pure chocolade, een hint van peper en een subtiele toets van eikenhout. In de mond biedt de wijn intensiteit en volle smaak, zijdezacht van textuur, met gelaagde tannines die de wijn structuur en diepte geven. De afdronk is lang en complex, waarbij de smaken langzaam vervagen en de elegantie van de wijn volledig tot zijn recht komt. Deze Shiraz heeft onmiskenbaar karakter, maar verrast door zijn verfijnde balans en subtiele afwerking. Sluiten (-) |
Deze Châteauneuf-du-Pape staat bekend om zijn diepte, verfijning en een… Lees meer (+) Deze Châteauneuf-du-Pape staat bekend om zijn diepte, verfijning en een opmerkelijke puurheid, waarin een krachtige, gespierde structuur tot uiting komt, gecombineerd met een vlezige textuur die ruimte biedt voor subtiliteit. Het expressieve karakter van de wijn wordt gekarakteriseerd door een complexe aromatische mix van kruiden en een diepe neus die zich ontvouwt van florale tonen tot rijp rood fruit.
Philippe Bravay, die zijn passie voor wijnbouw overnam in 1995, reisde de wereld rond voordat hij het domaine van zijn vader in Châteauneuf-du-Pape overnam. Terwijl zijn vader zijn wijn voornamelijk aan handelaren verkocht, besloot Philippe het domaine zelf verder uit te bouwen en het opnieuw de naam Domaine de Ferrand te geven.
Het domaine bezit verschillende wijngaarden in het noordelijke deel van de appellatie, met 5 hectare Châteauneuf-du-Pape in La Gardiole en Carbrières, en 10 hectare met Côtes du Rhône en VDP-wijnen. De bodems variëren van zandige klei tot zanderig gesteente, met een diepte van meestal meer dan een meter tot op een keilaag van zand. Het beheer van de wijngaarden gebeurt met veel aandacht en zorg, waarbij er gestreefd wordt naar een zo natuurlijk mogelijk klimaat voor de druivenstokken.
In lijn met dit principe wordt er maar één keer gesnoeid. Na de wintersnoei worden de wijnstokken met rust gelaten, aangezien elke snoei de plant energie kost die anders gebruikt zou worden voor de rijping van de druiven. Hierdoor wordt de wijnstok in staat gesteld om een beter natuurlijk evenwicht te vinden, zonder onnodige inmenging. Er wordt strikt gewerkt zonder het gebruik van onkruidverdelgers of pesticiden.
Door de aanwezigheid van oude wijnstokken, waarvan sommige dateren uit 1904 en 1920, is het rendement op het domaine bijzonder laag. In die tijd werden de wijngaarden bewerkt met paard of ezel, waardoor de afstand tussen de wijnstokken destijds groter was dan nu, wat het gebruik van een tractor vandaag de dag onmogelijk maakt.
Grenache vormt de basis van de wijnen, maar daarnaast staan er ook andere druivensoorten zoals Bourboulenc, Vacarese, Cinsault, Mourvèdre en Syrah aangeplant. Het oogsten gebeurt op het scherpst van de snede, waarbij de druiven tot het laatste moment worden bewaard om ze op hun optimale rijpheid te plukken. Dit moment is van cruciaal belang voor de uiteindelijke kwaliteit van de wijn. In de wijngaard wordt het fruit geselecteerd met behulp van een 'table de trie', zodat alleen de beste druiven worden meegenomen.
De druiven worden niet op basis van terroir geoogst, maar per druivensoort. Zo wordt bijvoorbeeld alle Grenache uit verschillende wijngaarden gezamenlijk gevinifieerd. Afhankelijk van het jaar worden de druiven deels ontrasteerd (zoals in 2010, waar 50% van de druiven niet ontsteeld werd). Na de oogst worden de druiven gekneusd, waarna de most wordt gekoeld naar ongeveer 18°C. Als de gisting op gang komt met de natuurlijke gistcultuur, kan de temperatuur oplopen tot zo'n 30°C.
Om een actieve gistcelwerking te bevorderen, worden er 1 tot 2 remontages per dag uitgevoerd, evenals een enkele delestage. De gisting duurt ongeveer 12 dagen, waarna de cuvaison (maceratie) enkele weken doorgaat. Na deze periode wordt de wijn niet in eiken vaten opgevoed, omdat Philippe Bravay streeft naar puurheid en frisheid in zijn wijnen. De malolactische gisting verloopt altijd traag, en zodra deze is afgerond, volgt een enkel soutirage. Gedurende de daaropvolgende 12 tot 18 maanden rijpt de wijn in een reductief klimaat zonder verdere soutirages. Dit proces draagt bij aan de authentieke expressie van de wijn, die puur en complex is. Sluiten (-) |
De Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 is… Lees meer (+) De Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 is een prachtige en verfijnde wijn die zijn oorsprong vindt in het prestigieuze Margaux-appellatie in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Deze wijn is een zorgvuldig samengestelde blend van vier druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Elke druivensoort draagt bij aan de complexiteit en diepgang van de wijn, waardoor deze een veelzijdige en elegante smaakbeleving biedt.
De druiven worden met de hand geplukt, wat garant staat voor een zorgvuldige selectie van alleen de beste trossen. Na de pluk ondergaat de wijn een fermentatieproces op eikenhouten vaten, waar de wijn 17 maanden rijpt. Het gebruik van eikenhout zorgt voor subtiele houttonen en een verfijnde structuur, die de wijn verder complexifieert en haar unieke karakter versterkt.
De kleur van de wijn is een diepe, Bordeauxrode tint, verrijkt met paarse reflecties die haar jeugdigheid en intensiteit weerspiegelen. Bij het inschenken komt de geur van de wijn volledig tot leven, met uitgesproken aroma’s van rijpe zwarte braambessen, donkere kersen en een vleugje specerijen. Deze geurige aroma’s worden ondersteund door subtiele houttonen die het geheel een extra dimensie geven.
In de mond is de Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 goed gebalanceerd, met een uitstekende body die de rijke smaken van het fruit en de specerijen perfect in harmonie brengt. De tannines zijn mooi verweven en zorgen voor een soepele, zijdezachte structuur die de wijn bijzonder toegankelijk maakt. De afdronk is lang en elegant, waarbij de smaak zich langzaam ontwikkelt en blijft hangen, wat getuigt van de kwaliteit en het rijpingspotentieel van de wijn.
Deze wijn is een uitstekende keuze om te combineren met diverse soorten rood vlees, zoals een goed gegrilde entrecote of een stoofpot van rundvlees. Ook bij stevigere kazen of een rijk gevulde pasta kan deze wijn uitstekend tot zijn recht komen. Dankzij de complexiteit en het verouderingspotentieel kan de Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 nog enkele jaren in de kelder worden bewaard, waarbij de smaken zich verder zullen ontwikkelen en verdiepen. Sluiten (-) |
De tweede wijn van het gerenommeerde wijnhuis Belondrade, Quinta Apolonia… Lees meer (+) De tweede wijn van het gerenommeerde wijnhuis Belondrade, Quinta Apolonia Belondrade, is een 100% Verdejo met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze verfijnde wijn biedt zuivere aroma’s van exotisch fruit zoals lychee, maracuja en ananas, gecombineerd met florale nuances en een subtiele kruidigheid.
Rueda-wijnen zijn al jarenlang populair, met name de witte wijnen die vaak van de Verdejo-druif zijn gemaakt en van uitzonderlijke kwaliteit zijn. Didier Belondrade noemde deze wijn ter ere van zijn oudste dochter, Apolonia.
Belondrade
De Belondrade Verdejo wordt door velen beschouwd als de beste witte wijn uit de Rueda-regio, en zelfs van Spanje. De druiven voor deze wijn komen van 23 verschillende percelen. Ongeveer 65% van de wijn vergist in roestvrijstalen tanks, terwijl de rest in Franse eiken vaten rijpt. Er worden jaarlijks slechts enkele tienduizenden flessen Belondrade geproduceerd, waarvan een beperkte oplage naar Nederland wordt geëxporteerd. Sluiten (-) |
De Gravonia is gemaakt van Viura en Malvasia gekleed in… Lees meer (+) De Gravonia is gemaakt van Viura en Malvasia gekleed in het antieke geel goud, met aroma’s van gedroogde vruchten en specerijen. Expressief in uitstraling en handtekening. De witte Tondonia is: “Viura” en “Malvasia”, die een speciaal tintje geeft. Sluiten (-) |
De Gravonia is gemaakt van Viura en Malvasia gekleed in… Lees meer (+) De Gravonia is gemaakt van Viura en Malvasia gekleed in het antieke geel goud, met aroma’s van gedroogde vruchten en specerijen. Expressief in uitstraling en handtekening. De witte Tondonia is: “Viura” en “Malvasia”, die een speciaal tintje geeft. Sluiten (-) |
Smaakomschrijving:
Zeer frisse stijl, niet overdreven aromatisch. Geuren van lychee… Lees meer (+) Smaakomschrijving:
Zeer frisse stijl, niet overdreven aromatisch. Geuren van lychee, meloen en kruiden. Strak droog en verfrissend
Achtergrondinformatie:
Viñedos Emiliana is in 1986 opgericht en focust zich sinds zijn oprichting op het produceren van kwaliteitswijnen uit wijngaarden die eigendom zijn van het bedrijf. Het uitgangspunt van het bedrijf is: “De kwaliteit ontstaat in onze wijngaarden” en met dat in het achterhoofd wordt constant geïnvesteerd in kwaliteitsverbetering. De wijngaarden liggen in de streken Maipu, Casablanca en Rapel, alle drie gerenommeerde Chileense wijnstreken. In 1998 werd een apart dochterbedrijf opgericht, Emiliana Orgánico, dat zich geheel toelegt op het produceren van biologische wijnen, onder toeziend oog van Alvaro Espinoza. Sluiten (-) |
Diep rood kleur. In de geur chocolade, bramen jam en… Lees meer (+) Diep rood kleur. In de geur chocolade, bramen jam en balsamico kruiden. De smaak is vol en zacht met een plezierige zuurgraad die de wijn goed doordrinkbaar maakt. Sluiten (-) |
Zachte wijn, mooie balans tussen fraîcheur en rondeur, met in… Lees meer (+) Zachte wijn, mooie balans tussen fraîcheur en rondeur, met in de afdronk tonen van perzik en abrikoos.
Vinificatie:
De gisting vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde, lage temperatuur.
Achtergrondinformatie:
In het hart van Frankrijk in het wijngebied Sancerre, liggen de wijngaarden van André Neveu. Chavignol, het dorpje waar het wijnhuis van Neveu staat, is niet alleen bekend vanwege de wereldberoemde wijnen van Sauvignon Blanc. Er is nog een troef: de geitenkaas Crottin de Chavignol. Samen vormen ze een klassieke wijn-spijs combinatie voor de regio. De Sancerre-wijnen van André Neveu komen van ‘silex’-bodems en kalksteengronden en hebben een geweldige finesse. De wijnen kunnen bovendien goed ouderen. Sluiten (-) |
Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een… Lees meer (+) Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Sluiten (-) |
Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een… Lees meer (+) Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Jaargang 2019
Na een zeer milde winter met ook weinig neerslag kwamen de scheuten al ‘record verdacht’ vroeg uit, rond midden april. Toen in mei de kou terugkwam werd gevreesd voor vorstschade maar dat bleek mee te vallen. De kou zorgde ervoor dat de groei wat vertraagde maar in juni ging het wederom hard. De bloei verliep midden juni erg goed. De droogte gaf geen grote problemen, volgens Wittmann door biodynamisch werken, die voor dieper gaande wortels zorgt en ervoor zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. In juli veel zon en warmte maar ook af en toe wat regen. Wittmann besloot weinig blad weg te halen om de druiven niet teveel in het directe zonlicht te laten hangen. Vanaf midden augustus kwam er weer regelmatig regen en waren vooral de nachten koel. Dit is zeer goed geweest voor de rijping van de druiven, die rustig de tijd kregen aroma’s op te bouwen terwijl de suikers niet te snel toenamen en de zuren niet te snel afnamen.Vanaf half september werd er geoogst, eerst de ‘burgunders’ en daarna de riesling. Een paar keer werd gestopt door regen maar de druiven kwamen in perfecte conditie en optimaal rijp binnen. Op 5 oktober was alles al binnen!
Dit groeiseizoen leverde geweldige wijnen op: wijnen die de kracht en concentratie hebben van een warme jaargang maar dat gecombineerd met frisse aroma’s en heerlijke zuren van een koelere jaargang. Tel daarbij op de duidelijke terroirdefinitie (het verschil tussen de vier GG’s is duidelijker dan ooit) en we hebben een bijna perfecte jaargang te pakken. Een ‘open’ jaargang die jong drinkbaar is maar die ook uitstekend opgelegd kan worden. Sluiten (-) |
Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een… Lees meer (+) Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Jaargang 2019
Na een zeer milde winter met ook weinig neerslag kwamen de scheuten al ‘record verdacht’ vroeg uit, rond midden april. Toen in mei de kou terugkwam werd gevreesd voor vorstschade maar dat bleek mee te vallen. De kou zorgde ervoor dat de groei wat vertraagde maar in juni ging het wederom hard. De bloei verliep midden juni erg goed. De droogte gaf geen grote problemen, volgens Wittmann door biodynamisch werken, die voor dieper gaande wortels zorgt en ervoor zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. In juli veel zon en warmte maar ook af en toe wat regen. Wittmann besloot weinig blad weg te halen om de druiven niet teveel in het directe zonlicht te laten hangen. Vanaf midden augustus kwam er weer regelmatig regen en waren vooral de nachten koel. Dit is zeer goed geweest voor de rijping van de druiven, die rustig de tijd kregen aroma’s op te bouwen terwijl de suikers niet te snel toenamen en de zuren niet te snel afnamen.Vanaf half september werd er geoogst, eerst de ‘burgunders’ en daarna de riesling. Een paar keer werd gestopt door regen maar de druiven kwamen in perfecte conditie en optimaal rijp binnen. Op 5 oktober was alles al binnen!
Dit groeiseizoen leverde geweldige wijnen op: wijnen die de kracht en concentratie hebben van een warme jaargang maar dat gecombineerd met frisse aroma’s en heerlijke zuren van een koelere jaargang. Tel daarbij op de duidelijke terroirdefinitie (het verschil tussen de vier GG’s is duidelijker dan ooit) en we hebben een bijna perfecte jaargang te pakken. Een ‘open’ jaargang die jong drinkbaar is maar die ook uitstekend opgelegd kan worden. Sluiten (-) |
Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een… Lees meer (+) Achtergrondinformatie:
Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!
Sluiten (-) |
Lees meer (+)
Een heel bijzondere Sancerre, ambachtelijk gemaakt en afkomstig van de beste hellingen. Sauvignon in een opmerkelijk rijke smaak, bloemen, kruidige nuances en sappig fruit geven expressie in een kenmerkend natuurlijke karakter van de Sauvignon.
Francois Cotat heeft wijngaarden op de beste hellingen. De klei met kalkgrond noemt men hier Terres Blanches en is rijk aan fossielen.
De wijngaarden liggen zo steil dat vaak alleen met de hand kan worden gewerkt. Erosie is hier een groot probleem. Met een minimale bemesting worden de wijnstokken niet geforceerd tot productie. Lutte raisonée, strenge snoei. Er wordt altijd zo rijp mogelijk geoogst, ze zijn meestal de laatste in de streek… Er wordt met de hand geplukt, trie in de wijngaard, geen kneuzing of ontsteling, de druiven worden heel geperst,
geen kunstmatige gistcultuur, geen débourbage, zo kan een complex van natuurlijke gistculturen uit de wijngaard bijdragen aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn. Geen controle van de temperatuur tijdens de gisting, de most wordt niet gekoeld.
Geen zwavel tijdens de gisting, gisting voor een deel op kleine cuve’s, demi-muid van 600 en 500 liter welke om de 7 jaar rouleren, dus geen nieuw eiken fust. Aan het einde van de gisting een lichte battonage. 2 maal soutirage, voor de Kerst en 3 maanden later. Er is een eerste botteling begin mei en een tweede in juni. Zowel bij de soutirage als bij het op fles brengen wordt gewerkt aan de hand van de maanstanden.
In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en rustig. De wijnen worden niet geklaard én niet gefilterd.
Les Caillottes beslaat slechts 0,6 ha, direct op het gesteente ligt slechts weinig grond, bedekt met kleine stenen van kalk Sluiten (-) |
Lees meer (+)
Een heel bijzondere Sancerre, ambachtelijk gemaakt en afkomstig van de beste hellingen. Sauvignon in een opmerkelijk rijke smaak, bloemen, kruidige nuances en sappig fruit geven expressie in een kenmerkend natuurlijke karakter van de Sauvignon.
Francois Cotat heeft wijngaarden op de beste hellingen. De klei met kalkgrond noemt men hier Terres Blanches en is rijk aan fossielen.
De wijngaarden liggen zo steil dat vaak alleen met de hand kan worden gewerkt. Erosie is hier een groot probleem. Met een minimale bemesting worden de wijnstokken niet geforceerd tot productie. Lutte raisonée, strenge snoei. Er wordt altijd zo rijp mogelijk geoogst, ze zijn meestal de laatste in de streek… Er wordt met de hand geplukt, trie in de wijngaard, geen kneuzing of ontsteling, de druiven worden heel geperst,
geen kunstmatige gistcultuur, geen débourbage, zo kan een complex van natuurlijke gistculturen uit de wijngaard bijdragen aan de complexiteit en het unieke karakter van de wijn. Geen controle van de temperatuur tijdens de gisting, de most wordt niet gekoeld.
Geen zwavel tijdens de gisting, gisting voor een deel op kleine cuve’s, demi-muid van 600 en 500 liter welke om de 7 jaar rouleren, dus geen nieuw eiken fust. Aan het einde van de gisting een lichte battonage. 2 maal soutirage, voor de Kerst en 3 maanden later. Er is een eerste botteling begin mei en een tweede in juni. Zowel bij de soutirage als bij het op fles brengen wordt gewerkt aan de hand van de maanstanden.
In de week voor de nieuwe maan is de wijn helder en rustig. De wijnen worden niet geklaard én niet gefilterd.
Les Caillottes beslaat slechts 0,6 ha, direct op het gesteente ligt slechts weinig grond, bedekt met kleine stenen van kalk Sluiten (-) |
Een geweldig boeket van zwarte pruim, viooltjes en tabak hangen… Lees meer (+) Een geweldig boeket van zwarte pruim, viooltjes en tabak hangen in het glas. De smaak is medium-bodied met soepele, zijdezachte tannines. Gemaakt van 100% tempranillo.
Achtergrondinformatie:
Vega Sicilia is het hoogst gewaardeerde wijnhuis van Spanje, deze wijnen genieten internationaal veel aandacht. De wijngaarden waarop Vega Sicilia gemaakt wordt liggen op een hoogte van 700 meter. De huidige eigenaren, de familie Alvarez, die Vega Sicilia kochten in 1982 Tegelijkertijd kochten ze bezittingen in Toro, Pintia en in Ribera del Duero, Alion. Sluiten (-) |
Verrassende Cava, zit goed in elkaar. De mooie, fijne bubbels… Lees meer (+) Verrassende Cava, zit goed in elkaar. De mooie, fijne bubbels, de sprankelende lichtgele kleur, de fruitige aroma’s, de frisheid, de mineralen en het zachte mondgevoel: alles is in balans Sluiten (-) |
De Dolcetto is fruitig met eetlustopwekkende zuren en zijdezachte tannines… Lees meer (+) De Dolcetto is fruitig met eetlustopwekkende zuren en zijdezachte tannines. Beide barbaresco's kenmerken zich door tonen van rijp fruit, zoethout en balsamico en de typische hartigheid van een nebbiolo in de afdronk.
De dolcetto druif staat vaak aangeplant op noordhellingen omdat de zuidhellingen normaal gesproken gereserveerd worden voor de edele nebbiolo druif. Niet bij Ada Nada, daar staan de dolcetto stokken gebroederlijk naast de nebbiolo in de Rombone en Valeirano wijngaarden. Bovendien zijn de stokken gemiddeld 45 jaar oud en dit geeft de wijn meer diepgang. De druiven worden handmatig geoogst in september. Daarna vindt de vinificatie plaats op stalen tanks die in de wintermaanden buiten worden gezet zodat de wijn zich kan settelen. Botteling gebeurt in het voorjaar en na 3 maanden flesrijping komt de wijn op de markt. Sluiten (-) |
Lichtgele kleur met een fijne en aanhoudende mousse. Het bouquet… Lees meer (+) Lichtgele kleur met een fijne en aanhoudende mousse. Het bouquet toont aroma's van gist en een fruitige achtergrond van lokale druivensoorten en groene appel. Een fijne aanwezigheid op het palet met een vleugje zoetigheid en knapperigheid. Deze prachtige Cava is evenwichtig, elegant en vol karakter.
Deze mousserende Cava Brut is gemaakt van verschillende druivensoorten: Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Gedurende de tweede fermentatie is de Cava in contact met gist voor ongeveer 9-12 maanden.
De Producent Mont Marçal Vinícola is opgericht in 1975 door Manuel Sancho, die na vele jaren in de muziekwereld, zijn pijlen richtte op een nieuwe kunst: die van de wereld van wijn en Cava. Het is Blanco Sancho, de dochter van de oprichter, die nu samen met een team van jonge professionals de kelder runt en het voor elkaar hebben gekregen de originele filosofie van de kelder met de onrustige geest van nieuwe generaties te blenden en dit aan te passen naar de behoeften van de hedendaagse marken. Mont Marçal maakt kwaliteitswijnen in de "Denominaciones de Origen" Penedès, Catalunya en Cava.
Het landgoed heeft 40 hectare eigen wijngaarden, die beplant zijn met de inheemse variëteiten zoals Macabeu, Xarel.lo, Parelleda en Tempranillo, naast andere rassen die perfect aangepast zijn zoals Chardonnay, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. Tegelijkertijd, om de werkelijke productie te kunnen realiseren, werkt Mont Marçal samen met andere landgoederen in Penedès.
Mont Marçal heeft op het gebied van Cava absoluut een naam hoog te houden. Ze zijn de 3e producent van Spanje. Eigenaar Manuel Sancho en zijn dochters weten bijna jaarlijks de kwaliteiten weer te verbeteren door hun goede organisatie en investeringen in nieuwe technologieën. Sluiten (-) |
Lichtgele kleur met een fijne en aanhoudende mousse. Het bouquet… Lees meer (+) Lichtgele kleur met een fijne en aanhoudende mousse. Het bouquet toont aroma's van gist en een fruitige achtergrond van lokale druivensoorten en groene appel. Een fijne aanwezigheid op het palet met een vleugje zoetigheid en knapperigheid. Deze prachtige Cava is evenwichtig, elegant en vol karakter.
Deze mousserende Cava Brut is gemaakt van verschillende druivensoorten: Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Gedurende de tweede fermentatie is de Cava in contact met gist voor ongeveer 9-12 maanden.
De Producent Mont Marçal Vinícola is opgericht in 1975 door Manuel Sancho, die na vele jaren in de muziekwereld, zijn pijlen richtte op een nieuwe kunst: die van de wereld van wijn en Cava. Het is Blanco Sancho, de dochter van de oprichter, die nu samen met een team van jonge professionals de kelder runt en het voor elkaar hebben gekregen de originele filosofie van de kelder met de onrustige geest van nieuwe generaties te blenden en dit aan te passen naar de behoeften van de hedendaagse marken. Mont Marçal maakt kwaliteitswijnen in de "Denominaciones de Origen" Penedès, Catalunya en Cava.
Het landgoed heeft 40 hectare eigen wijngaarden, die beplant zijn met de inheemse variëteiten zoals Macabeu, Xarel.lo, Parelleda en Tempranillo, naast andere rassen die perfect aangepast zijn zoals Chardonnay, Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon. Tegelijkertijd, om de werkelijke productie te kunnen realiseren, werkt Mont Marçal samen met andere landgoederen in Penedès.
Mont Marçal heeft op het gebied van Cava absoluut een naam hoog te houden. Ze zijn de 3e producent van Spanje. Eigenaar Manuel Sancho en zijn dochters weten bijna jaarlijks de kwaliteiten weer te verbeteren door hun goede organisatie en investeringen in nieuwe technologieën. Sluiten (-) |
Het is een unieke blend van de druiven Grenache, Cinsault… Lees meer (+) Het is een unieke blend van de druiven Grenache, Cinsault, Syrah, Tibouren en Rolle die samen zorgen voor deze prachtige lichte zalmkleurige rosé. De wijn heeft expressieve geuren en smaken van rood- en steenfruit zoals aardbei, frambozen en perzik.
ChouChou is een product van Bas Smit en Nicolette van Dam, dat zij in samenwerking met Château Camparnaud op de markt brengen.
Sluiten (-) |
De neus is zeer fruitig met Muscat, witte bloemen en… Lees meer (+) De neus is zeer fruitig met Muscat, witte bloemen en verfijnde perzik tonen. In de mond is het een frisse wijn met zoete aroma's.
Deze mooie alcoholvrije mousserende Muscat is gemaakt van muscat druiven. De most wordt bewaard bij een temperatuur rond het vriespunt, wat het gistingsproces stopt en toch zorgt voor een prachtig karakter in de wijn. De most wordt regelmatig steriel gefilterd. Sluiten (-) |
De wijn biedt een prachtig samenspel van aroma's, waaronder peer… Lees meer (+) De wijn biedt een prachtig samenspel van aroma's, waaronder peer, appel en subtiele hints van tijm en rozemarijn. Deze rijke smaak wordt aangevuld door een gematigde zuurgraad en een aangename mineraliteit.
Achtergrondinformatie:
Deze droge Pinot Blanc, die meer dan een jaar gerijpt heeft in de beste eiken vaten, weerspiegelt duidelijk de visie van Van Volxem. De druiven voor deze wijn worden geteeld op diepere leisteen bodems, rijk aan zand, kalksteen en kwarts. Dit unieke terroir draagt bij aan de complexiteit en diepte van de wijn. De vinificatie gebeurt op natuurlijke wijze, met opbrengstvermindering en een late selectieve handmatige oogst om de beste druiven te kunnen oogsten. Tijdens de wijnbereiding wordt gekozen voor spontane gisting en lange rijping, zonder klaring. Dit proces zorgt ervoor dat de natuurlijke smaken en karakteristieken van de druiven volledig tot hun recht komen. Sluiten (-) |
Deze mooie, aromatische en fruitige witte wijn heeft een briljant… Lees meer (+) Deze mooie, aromatische en fruitige witte wijn heeft een briljant gouden, strogele kleur. Heerlijk fruitig aroma met een superlevendige en gebalanceerde smaak. Goed gestructureerd, een harmonieuze en zeer delicate wijn.
Achtergrondinformatie:
Feudi Salentini word gerund door de familie Varvaglione en is alweer de derde generatie. Vol passie en dynamiek wordt er gewerkt om de lekkerste wijnen van Puglia te maken! Ze werken aan een constante kwaliteit van de wijnen, mede door een nauwgezette selectie van de beste druiven en verantwoorde keuzes tijdens de oogst. De wijngaarden worden omringd door kleine stenen muurtjes met intens groene uitzichten. Puglia heeft een fantastisch wijnbouwklimaat
hetgeen Feudi Salentini ook probeert te vangen in de fles. Mede door het gebruik van inheemse druiven en een moderne werkwijze van een antieke traditie onderscheiden de wijnen zich van vele andere wijnproducenten in dit gebied. Dat blijkt ook wel uit de vele onderscheidingen die Feudi Salentini inmiddels heeft mogen ontvangen! Sluiten (-) |
De wijn heeft een schitterende geelgroene kleur. In de expressieve… Lees meer (+) De wijn heeft een schitterende geelgroene kleur. In de expressieve neus gele perziken en een fijne kruidigheid. De smaak is verfrissend door de speelse zuren, mineralige tonen en het groene fruit. De afdronk wordt gedomineerd door de mineralen waardoor de mond verfrist blijft.
Achtergrondinformatie:
Geyerhof ligt in Kremstal. Het grootste deel van Kremstal ligt aan de noordzijde van de Donau, rond de stad Krems, maar Geyerhof ligt aan de zuidzijde, onder het beroemde klooster Göttweig. Ilse Maier verbouwt hier druiven op 15 hectare wijngaarden met verschillende soorten ondergrond zoals löss, zand en grind. De wijngaarden profiteren van hun optimale ligging en de nabijheid van de rivier de Donau. De opvallende temperatuurverschillen tussen dag en nacht versterken de complexiteit van deze wijnen van topkwaliteit. Uiteraard maakt ze fraaie Grüner Veltliner, maar ook een vriendelijke Zweigelt en Riesling met een ongekend bewaarpotentieel (Goldberg). Wijnen met een zeer sappige stijl, met voldoende frisheid en volledig biologisch gecertificeerd.
Sluiten (-) |
Deze Taurasi Aglianico 2013 heeft een diepe donkerrode kleur. In… Lees meer (+) Deze Taurasi Aglianico 2013 heeft een diepe donkerrode kleur. In de neus delicate aroma’s van rood fruit en bessen. In de mond komen smaken van donker fruit, drop en kruiden naar voren. Een mooie ronde wijn met zachte tannine, intens van smaak en een zeer lange afdronk.
Achtergrondinformatie:
Taurasi DOCG is het belangrijkste gebied in Italië voor wijnen gemaakt van Aglianico en geniet een grote reputatie om de kwaliteit van de wijnen. Vesevo is de oude naam van de vulkaan Vesuvius. De vulkanische bodem in dit wijngebied is een belangrijke factor voor de productie van hoge kwaliteit Aglianico druiven. Sluiten (-) |
Van Nahmen Rabarber nectar is uitsluitend gemaakt van de rode… Lees meer (+) Van Nahmen Rabarber nectar is uitsluitend gemaakt van de rode rabarbervariëteiten The Sutton en Frambozen (niet te verwarren met het fruit). Ze geven een fijn aroma en lichtroze kleur en worden voornamelijk ingekocht bij kleine boeren uit de laaglanden van Keulen-Bonn, die bijzonder geschikt zijn voor rabarberklimaat. Op regionaal niveau komt de rabarber van boer Baumann van het Vriendshof in Rees. Sluiten (-) |
Zoete Italiaanse bubbel met een strogele kleur. Aromatische geuren van… Lees meer (+) Zoete Italiaanse bubbel met een strogele kleur. Aromatische geuren van witte zomerbloemen en meloen stijgen op uit het glas. Duidelijk muskaat. Met een fijne mousse, verleidelijk zacht en doordrinkbaar fris.
Achtergrondinformatie:
Toso is een zeer modern bedrijf in Piëmonte met een grote verscheidenheid aan wijnen. De specialiteit van het huis zijn de mousserende wijnen als Moscato d’Asti en Asti Spumante.
Het wijnbedrijf Toso is al een paar honderd jaar oud, maar desondanks zeer van deze tijd. In het Piemontese Cossano Belbo is een zeer moderne productie faciliteit gevestigd met een no nonsence bedrijfscultuur. Toso is een buitengewoon veelzijdig bedrijf met een uitgebreide waaier aan activiteiten. Behalve uitstekende stille wijnen - o.a. van typisch Piemontese druiven als Barbera en Dolcetto – is de specialiteit van Toso de mousserende wijnen als Moscato d’Asti en Asti Spumante. Sluiten (-) |
De neus is expressief met tonen van vanille, citroen, sinaasappel… Lees meer (+) De neus is expressief met tonen van vanille, citroen, sinaasappel, gebakken brood en bijenwas. In de mond intens fruit en pittige zuren, gevolgd door een lange afdronk.
Achtergrondinformatie:
Iona en Elgin zijn onafscheidelijk. Andrew, Rozy en de 20 families die hier op de farm leven, werken aan bijzondere wijnen uit een zeer bijzonder gebied. De ligging en klimatologische omstandigheden maken dit nog steeds uniek. Samen met wijnmaker Werner Muller en assistent Bobby Wallace worden er verfijnde kwaliteitswijnen geproduceerd van Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. Verderop vinden we de wijngaarden van Rozy, de Brocha Vineyards voor Syrah en de spectaculaire Langrug farm waar o.a. Sauvignon Blanc (voor Sophie), Pinot Noir en Nebbiolo staat.
Iona groeit tot één van de meest gerespecteerde estates in de wijde omgeving en bevestigd dit met de toevoeging van de grootse Single Vineyard Monopole lijn. Sluiten (-) |
Een aromatische stevige wijn met een sappige smaak gemaakt van… Lees meer (+) Een aromatische stevige wijn met een sappige smaak gemaakt van 100% viognier. Duidelijke accenten van exotisch fruit, een vleugje anijs, in combinatie met vanille dankzij de houtrijping van 7 maanden op eiken vaten. Een wijn met een romige, zachte afdronk.
Slechts veertien jaar oud was Marziano Abbona toen zijn vader ‘Papa Celso’ overleed en hij plotseling aan het roer kwam te staan van het gelijknamige wijnhuis. Marziano groeide uit tot een bevlogen wijnmaker. De tijd ontbreekt hem echter om zich uitsluitend met het wijnmaken bezig te houden. Zijn belangrijkste taak is het overzien van de wijnproductie. Hoofd-wijnmaker is Giuseppe Caviola. Zijn dochter Chiara is zijn rechterhand en een rijzende ster in opkomst. De jaarlijkse productie bedraagt 240.000 flessen. Het bedrijf bezit 42 hectare aan wijngaarden.
De wijngaarden van Marziano Abbona liggen verspreid over meerdere subzones in de subregio Langhe. Uit deze zone komen de beste Barbera- en Nebbiolo-wijnen. De bodem, gevormd in het Mioceen-tijdperk, bestaat uit kalksteen en klei. De regio is zeker een bezoek waard. Het gebied bestaat voornamelijk uit heuvels en kent prachtige vergezichten. De meeste wijngaarden liggen beschut op hellingen en de warmte van de zon blijft hier goed hangen. Door de hoge luchtvochtigheid is er veel mistvorming. De naam Nebbiolo is hier ook uit afgeleid, ‘nebbia’ betekent mist. Doriolo, Santa Lucia en Rinaldi zijn enkele bekende zones in de regio Langhe. De wijnen zijn vol en stevig en vragen om enige bewaartijd.
De familie Abbona familie doet dagelijks research op het gebied van geur- en smaakontwikkelingen om hier in de toekomst haar voordeel mee te doen.
De vogeltjes op de etiketten in deze reeks komen uit de Langhe regio. De kunstenaar, verantwoordelijk voor het ontwerp van het etiket, is een goede vriend van de familie. De naam komt van de blauwe reiger die die veel in het gebied te vinden is. Sluiten (-) |
Rijk en vol van smaak met aroma's van gele perzik… Lees meer (+) Rijk en vol van smaak met aroma's van gele perzik en rijp tropisch fruit, verrijkt met geroosterd eiken, romige vanille en boterachtige smaken. Lange afdronk met nootachtige nuances. Deze 100% Chardonnay uit de Western Cape is een prachtige vertegenwoordiging van de klassieke druivensoort. De druiven worden zorgvuldig met de hand geselecteerd om alleen de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Na de oogst rijpt de wijn gedurende 5 maanden op gebruikt Frans eikenhout, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van de smaak. Sluiten (-) |
Fantastische Ribera del Duero, gemaakt van 100% Tempranillo, 4 maanden… Lees meer (+) Fantastische Ribera del Duero, gemaakt van 100% Tempranillo, 4 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. In de geur rijp rood fruit zoals kersen, pruimen en een hint van frambozen, gecombineerd met subtiele tonen van vanille, geroosterde koffiebonen en een vleugje specerijen zoals vanille dankzij de houtrijping. De smaak is harmonieus en gebalanceerd met zachte tannine, een levendige zuurgraad en een fruitige afdronk met een lichte hint van cacao en specerijen.
Ribera del Duero is een van de beroemdste wijnregio’s van Spanje, gelegen langs de Duero-rivier. Het gebied staat bekend om zijn extreme klimaat: hete zomers en ijskoude winters. Deze contrasten, gecombineerd met de kalkrijke bodems, zorgen voor geconcentreerde wijnen met een uitgesproken karakter. De regio heeft een rijke wijntraditie die meer dan 2.000 jaar teruggaat en is vooral beroemd om de hoogwaardige Tempranillo-wijnen. Sluiten (-) |
Deze prachtige rode wijn vertoont zuivere aroma's van frambozen en… Lees meer (+) Deze prachtige rode wijn vertoont zuivere aroma's van frambozen en kersen, vermengt met hints van zoete specerijen, intense smaken, en een goede balans.
Bodegas Juan Gil
Sinds de bouw van het nieuwe wijnhuis zijn er veel dingen veranderd. De nieuwe manier van wijn maken heeft technologie nodig: nauwkeurige temperatuur controle, RVS tanks en perfecte hygiene gedurende het proces zorgen elk jaar voor hoge kwaliteit. Maar wijn wordt niet alleen 'gemaakt' in de kelders. Eerst is er de wijngaard. De ligging, naast het wijnhuis, biedt de mogelijkheid om de ontwikkeling van de druiven nauwkeurig in de gaten te houden. Het zijn nieuwe tijden met nieuwe wijnen en een mix van oude wijnstokken en nieuwe technieken. Bartolomé Abellán is de oenoloog en hij coördineert de technische divisie van de GFE groep.
De wijngaarden liggen op een hoogte van 700 tot 850 meter op een zanderige en kalkstenen bodem. Hij is stenig aan de oppervlakte en bevat weinig voedingsstoffen met een geweldige opslag capaciteit van water. Het is het koninkrijk van de Monastrell, een druif die zich thuis voelt in deze regio en waarvan al onze wijnen gemaakt zijn. Naast de 40 jaar oude wijnstokken van Monastrell, verbouwen we ook Syrah, Cabernet, Merlot en Petit Verdot druiven.
Sluiten (-) |
De Belondrade Y Lurton wordt beschouwd als de Spaanse top… Lees meer (+) De Belondrade Y Lurton wordt beschouwd als de Spaanse top van Rueda wijnen. De 100% Verdejo Belondrade y Lurton wordt 10 maanden gerijpt in Frans eiken en is een frisse, complexe, mooi uitgebalanceerde wijn. Denk aan rijp wit fruit, mooie houtlagering en een sensationele afdronk. Sluiten (-) |
Blandy’s 5 jaar oude Bual werd gerijpt in vaten van… Lees meer (+) Blandy’s 5 jaar oude Bual werd gerijpt in vaten van Amerikaans eik volgens het traditionele ‘Canteiro’-systeem. Dit omvat het zachtjes verwarmen van de wijn op de zolders van de lodges in Funchal. In de loop der jaren wordt de wijn overgebracht van de bovenste verdiepingen naar de middelste verdiepingen en uiteindelijk naar de begane grond waar het koeler is. Na deze geleidelijke ‘estufagem’ onderging de wijn een klaring voordat de blend werd samengesteld en gebotteld. Heldere, amberkleurige kleur met gouden tinten; een boeket van gedroogd fruit, vanille, hout en toffee met een zachte, mediumzoete afdronk en een uitstekende balans tussen fruit en zuurgraad. Sluiten (-) |
De Ossian is een zeer uitgesproken, expressieve en vooral iconische… Lees meer (+) De Ossian is een zeer uitgesproken, expressieve en vooral iconische Verdejo. Een wijn die niet snel te vergelijken is met een ander in zijn klasse. De wijn krijgt 9 maanden houtlagering en zit boordevol tropische wit vers fruit, mineralen, geroosterde tonen en een lange, volle, explosieve afdronk.
Achtergrondinformatie:
Ossian is het mini-project van Ismael Gazalo, wiens familie reeds jaren wijn maakt in de regio. Samen met de Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero. De extreem oude Verdejo-wijngaarden zijn gelegen in het dorpje ‘Nieva’ en liggen op 850 meter boven zeespiegel. De wijnstokken zijn tussen de 100 en 160 jaar oud waardoor dit de langst gecertifieerde wijngaard in Castilla y León is. Op Ossian wordt niet zomaar een Rueda gemaakt zoals je er dertien in een dozijn vindt. Nee integendeel, men nam een topoenoloog uit Bourgogne onder de arm. Samen vinifiëren zij de kleine opbrengst unieke Verdejo op Bourgondische wijze, net zoals Pierre het met Chardonnay doet in Meursault en Puligny Montrachet. In sommige jaren wordt er een top-top cuvée gemaakt ‘Ossian Capitel’. Sluiten (-) |
Bijzondere wijn van Juan Gil, gemaakt van 70% zeer oude… Lees meer (+) Bijzondere wijn van Juan Gil, gemaakt van 70% zeer oude Monastrell (60+ jaar) en 30% Cabernet Sauvignon van speciaal geselecteerde wijngaarden. Aards, tonen van champignons, leer, blauwe bessen, kruiden en een vleugje peper. Krachtig en complex met een uitzonderlijke balans en lange afdronk.
Achtergrondinformatie:
Gemaakt van geselecteerde wijngaarden daardoor een zeer lage opbrengst, de druiven worden handmatig geoogst in kleine mandjes. Alleen een selectie van de beste druiven wordt daarna gekozen bij triagetafels. De wijn ondergaat een rijping van 20-24 maanden in nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Sluiten (-) |
De Juan Gil Blue Label heeft een diepe robijnrode kleur… Lees meer (+) De Juan Gil Blue Label heeft een diepe robijnrode kleur en krachtige aroma's van zwart fruit, zoals bramen en zwarte kersen, gecombineerd met hints van kruiden en een lichte toon van vanille. In de mond is de wijn vol en rijk, met goed geïntegreerde tannines en een langdurige, elegante afdronk.
Achtergrondinformatie:
De Juan Gil Blue Label is een blend van voornamelijk Monastrell (Mourvèdre), aangevuld met een kleine hoeveelheid Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd om alleen de beste fruitsoorten te gebruiken. De wijn ondergaat een fermentatieproces in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperaturen om de fruitige aroma's en versheid te behouden. Na de fermentatie rijpt de wijn gedurende 12 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten, wat de wijn extra diepte, complexiteit en subtiele houttonen geeft. Het rijpingsproces zorgt ervoor dat de tannines verzachten en de wijn een mooie balans krijgt tussen kracht en elegantie. Sluiten (-) |
De kleur van deze wijn is helder goud. Zeer elegante… Lees meer (+) De kleur van deze wijn is helder goud. Zeer elegante neus met tonen van droge vruchten, perzik, vanille en bloemige aroma’s. Op het palet rijk, fris en zacht met een lange afdronk met abrikozen en toast.
Achtergrondinformatie:
Esprit de Crès Ricards is gestart in 1960 in het dorpje Ceyras in een gebied wat bekend staat als Crès Ricards. 50 jaar later zijn de 28 hectare wijnstokken, gelegen aan de voet van de Mont Baudile, overgenomen door Jean- Claude Mas. De mooie combinatie van rode klei aarde met leisteen en kiezelstenen zorgt er voor dat uit dit gebied zijdezachte wijnen met een intense smaak voortkomen. De druiven worden zeer zorgvuldig geselecteerd op het relatief lage gebied, wat van essentieel belang is voor de smaak. In 2012 heeft Jean-Claude Mas de wijnvelden uitgebreid naar 39 hectare. Deze Cres Ricards wijn is gemaakt van 100% Viognier druiven van gemiddeld 19 jaar oude wijnstokken. Sluiten (-) |
Een kleine Meursault, zo zou je deze wijn kunnen beschrijven… Lees meer (+) Een kleine Meursault, zo zou je deze wijn kunnen beschrijven. De 100 procent chardonnay in deze wijn proef je duidelijk.
10 maanden op hout zorgt voor een beetje romigheid maar het blijft een super mooie frisse heldere bourgogne blanc! Sluiten (-) |
Deze ongecompliceerde stijl Chianti heeft een mooie granaatrode kleur. In… Lees meer (+) Deze ongecompliceerde stijl Chianti heeft een mooie granaatrode kleur. In de neus een zachte fruitgeur, ingetogen maar zuiver. Elegante frisse smaak met zwarte bessen gevolgd door aangename zuren en kruidige tannine. Sluiten (-) |
Een zwoele, elegante, geconcentreerde wijn die prachtig in balans is… Lees meer (+) Een zwoele, elegante, geconcentreerde wijn die prachtig in balans is met tonen van rijp zwart fruit als bosbes en bramen. Gecombineerd met mooie tonen van koffie, cacao en leder.
Achtergrondinformatie:
Peter Sisseck, van Deense origine, is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintalilla de Onésimo. Sisseck werkt vanaf het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project PSI. De mythe Pingus werd geboren. Sluiten (-) |
In het glas een diepe rode kleur. Het is een… Lees meer (+) In het glas een diepe rode kleur. Het is een stevige wijn, Tempranillo van het hoogste niveau! Fruit, zacht en zonnig. Andere structuur dan de overige wijnen van dit domein, in een minder rijpe stijl. Stevig en vlezige aanzet met veel fruit dat in het begin nog wat gebukt gaat onder de tannines. Een wijn die in het begin erg veel lucht nodig heeft.
Achtergrondinformatie:
Peter Sisseck, van Deense origine, is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintalilla de Onésimo. Sisseck werkt vanaf het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project PSI. De mythe Pingus werd geboren. Sluiten (-) |
Een elegante wijn met een verfijnd, subtiel aroma. De aanzet… Lees meer (+) Een elegante wijn met een verfijnd, subtiel aroma. De aanzet wint aan kracht en munt uit in aromatisch fruit van citrus, grapefruit, kruisbes en mint. Er valt veel te ontdekken in deze strakdroge, pittige wijn. Het verdient aanbeveling de wijn een uur voor het serveren te openen. Sluiten (-) |