Christian Nett Sauvignon Blanc, Duitsland

Neus:
Zeer spannende en rijke neus. Aromatisch met tonen van wat meloen en peer en citrus.

Smaak:
Een combinatie tussen nieuwe en oude wereld. Het frisse elegante karakter van duitsland met de expressieve neus van de nieuwe wereld. Fris en elegant, mooie zuren die in balans zijn. Super begeleider bij frisse gerechten, lichte wit kazen of als apperatief.

Wijnhuis:
Gelegen in het midden van de Palatine in Duttweiler, een klein dorp tussen Speyer en Neustadt in de bekende Wijnstraat. Begonnen in 1838 met het bouwen van een kelder van zandsteen. Sinds 1900 zijn er verschillende delen bij gekomen door huwelijken en het verkrijgen van stukken grond en is nu de 5e generatie aan het roer. Op 120 meter boven zeelever liggen de wijngaarden. De bodem is erg fris en elegant en geeft veel frisse zuren.

Schloss Lieser Riesling Trocken, Duitsland

Smaakomschrijving:

Evenwichtige wijn met een elegante karakter. Mineraaltonen met nuances van o.a. perzik, peer, watermeloen en kumquat. In de afdronk een accent op grapefruit en nuances van kruisbes.

Thomas Hensel Spatburgunder, Duitsland

Smaakomschrijving:

Schitterend helder rood in het glas. Een mooi bouquet met aroma’s van sappige kersen, wilde aardbeien en delicate houten tonen. In de mond vol, sappig en complex met geïntegreerde tannines en een peperige afdronk. Een ervaring gebotteld in een fles!

Achtergrondinformatie:

Uit de Pfalz komen meerdere goede Spätburgunders. Dat heeft te maken met het wat warmere klimaat in deze streek, waardoor de druiven in goede jaren perfect kunnen rijpen. Deze mooie wijn is grotendeels gerijpt in roestvrijstalen tanks. Ongeveer 10% van de wijn rijpt in gebruikte eikenvaten.

Thomas Hensel Weisburgunder/chardonnay, Duitsland

Deze niet alledaagse combinatie van Chardonnay met de Weissburgunder (Pinot Blanc) zorgt voor een spannende Bourgondische drinkbelevenis. De druiventrossen worden vanaf de bloei tot aan de oogst voortdurend zorgvuldig geïnspecteerd waarbij overtollige en kwalitatief mindere vruchten worden verwijderd (groen oogsten) om zo een optimale kwaliteit druiven te kunnen oogsten. Het fruit wordt zo laat mogelijk geoogst om te kunnen profiteren van een zo hoog mogelijk gehalte aan suikers en mineralen. Na de handmatige oogst en selectie worden de druiven van beide variëteiten ambachtelijk en afzonderlijk gevinifieerd om vervolgens als blend te worden gebotteld.

Delicate, florale tonen van de Weissburgunder in combinatie met weelderige Chardonnay smaken van verse bananen. Een goede structuur en frisheid omarmt sappig rijp fruit en een perfect gebalanceerde zoetheid en zuurgraad. Een prachtige elegante wijn!

Deze wijn is heerlijk als aperitief en laat zich bovendien goed combineren met groentegerechten, vis en romige zachte kaassoorten.

Weingut Franz Keller Chardonnay Kirchberg GG 2018, Duitsland

Smaakomschrijving:

Lichtgeel tot gelig. In de neus rijp fruit als gele appel en daarnaast noten, boter en kruidigheid van hout. In de mond  rond en zacht met een hoge concentratie. Lange afdronk met een prachtige mineraliteit. Primus inter pares’ onder de witte wijnen, Chardonnay in een typisch Bourgondische stijl. De Kirchberg in Oberrotweil heeft een bodem van kalkhoudend vulkaangrind (Phonolith) en heeft een koel micro-klimaat.

Achtergrondinformatie:

De Kaiserstuhl is een oude vulkaan en de bodem bestaat doorgaans uit een in dikte variërende laag löss op verweerd vulkanisch gesteente. Het wijnbedrijf ligt aan de zuidwest-kant van de berg, maar de terassenwijngaarden hebben vele exposities. De meeste wijngaarden liggen in de buurt van de wijnmakerij in Oberbergen, maar een aantal Grosses Gewächse liggen in het naastgelegen Oberrotweil en in Achkarren net aan de andere kant van de heuvel.

Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten in Duitsland groot aanzien. Dit heeft er in 2019 toe geleid dat zowel vader als zoon Keller door Gault-Millau zijn uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’!

De invloed van de familie Keller op de Duitse gastronomie en plaatselijke wijnbouw is enorm. Franz Keller, vader van Fritz en opa van Friedrich, is er eigenhandig voor verantwoordelijk dat Oberbergen zijn unieke kleine terrassenwijngaarden heeft behouden. In naburige dorpen zijn deze vervangen voor grote terrassen: beter machinaal te bewerken, maar voor de wijnkwaliteit en esthetiek van de omgeving voegt het weinig toe. Daarnaast bezit de familie al meer dan een eeuw het restaurant Der Schwarzer Adler, sinds de jaren zestig bekroond met een ster. En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met de handel in exclusieve Bordeaux en Bourgogne halverwege de 19de eeuw, een traditie die als importeur van de wijnen van Domaine Romanée Conti en Domaine Armand Rousseau nog altijd wordt voortgezet.

Weingut Franz Keller Spätburgunder Enselberg GG 2018, Duitsland

Smaakomschrijving:

Dieprood met voor spätburgunder hoge intensiteit. In de neus zeer complex met klein rood fruit, floraal, rokerig en een beetje vanille maar vooral de kruidigheid van hout. In de mond zeer geconcentreerd met lekker rood fruit, kreupelhout en wat aardse tonen. Daarnaast een stevige grip van de flinke maar mooi rijpe tannines en heerlijke zuren. Een lange, minerale afdronk met balans tussen frisheid en tannines. De rode wijn in de meest verfijnde stijl, fruitig van karakter met een elegante structuur. Ook het snelst op dronk. De wijngaard in Jechtingen staat aangeplant op donker en licht vulkanisch gesteente met löss.

Achtergrondinformatie:

De Kaiserstuhl is een oude vulkaan en de bodem bestaat doorgaans uit een in dikte variërende laag löss op verweerd vulkanisch gesteente. Het wijnbedrijf ligt aan de zuidwest-kant van de berg, maar de terassenwijngaarden hebben vele exposities. De meeste wijngaarden liggen in de buurt van de wijnmakerij in Oberbergen, maar een aantal Grosses Gewächse liggen in het naastgelegen Oberrotweil en in Achkarren net aan de andere kant van de heuvel.

Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten in Duitsland groot aanzien. Dit heeft er in 2019 toe geleid dat zowel vader als zoon Keller door Gault-Millau zijn uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’! 

De invloed van de familie Keller op de Duitse gastronomie en plaatselijke wijnbouw is enorm. Franz Keller, vader van Fritz en opa van Friedrich, is er eigenhandig voor verantwoordelijk dat Oberbergen zijn unieke kleine terrassenwijngaarden heeft behouden. In naburige dorpen zijn deze vervangen voor grote terrassen: beter machinaal te bewerken, maar voor de wijnkwaliteit en esthetiek van de omgeving voegt het weinig toe. Daarnaast bezit de familie al meer dan een eeuw het restaurant Der Schwarzer Adler, sinds de jaren zestig bekroond met een ster. En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met de handel in exclusieve Bordeaux en Bourgogne halverwege de 19de eeuw, een traditie die als importeur van de wijnen van Domaine Romanée Conti en Domaine Armand Rousseau nog altijd wordt voortgezet.

Weingut Franz Keller Spätburgunder Kirchberg GG 2018, Duitsland

Kirchberg Spätburgunder

Complexer dan de Enselberg, maar in een elegantere stijl dan de Eichberg, in de neus domineert rood fruit. De Kirchberg in Oberrotweil heeft een bodem van kalkhoudend vulkaangrind (Phonolith) en heeft een koel micro-klimaat.

 

Achtergrondinformatie:

De Kaiserstuhl is een oude vulkaan en de bodem bestaat doorgaans uit een in dikte variërende laag löss op verweerd vulkanisch gesteente. Het wijnbedrijf ligt aan de zuidwest-kant van de berg, maar de terassenwijngaarden hebben vele exposities. De meeste wijngaarden liggen in de buurt van de wijnmakerij in Oberbergen, maar een aantal Grosses Gewächse liggen in het naastgelegen Oberrotweil en in Achkarren net aan de andere kant van de heuvel.

 

Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten in Duitsland groot aanzien. Dit heeft er in 2019 toe geleid dat zowel vader als zoon Keller door Gault-Millau zijn uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’!

 

De invloed van de familie Keller op de Duitse gastronomie en plaatselijke wijnbouw is enorm. Franz Keller, vader van Fritz en opa van Friedrich, is er eigenhandig voor verantwoordelijk dat Oberbergen zijn unieke kleine terrassenwijngaarden heeft behouden. In naburige dorpen zijn deze vervangen voor grote terrassen: beter machinaal te bewerken, maar voor de wijnkwaliteit en esthetiek van de omgeving voegt het weinig toe. Daarnaast bezit de familie al meer dan een eeuw het restaurant Der Schwarzer Adler, sinds de jaren zestig bekroond met een ster. En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met de handel in exclusieve Bordeaux en Bourgogne halverwege de 19de eeuw, een traditie die als importeur van de wijnen van Domaine Romanée Conti en Domaine Armand Rousseau nog altijd wordt voortgezet.

Weingut Franz Keller Spätburgunder Schlossberg GG 2018, Duitsland

Smaakomschrijving:

Meest krachtige rode wijn van zeer oude stokken. Werkelijk prachtig gelegen wijngaard aangeplant op kalkhoudend vulkaangesteente (tefriet) in Achkarren, moeilijk te bewerken door de extreme hellingsgraad. Deze wijn heeft het grootste bewaarpotentieel.

Achtergrondinformatie:

De Kaiserstuhl is een oude vulkaan en de bodem bestaat doorgaans uit een in dikte variërende laag löss op verweerd vulkanisch gesteente. Het wijnbedrijf ligt aan de zuidwest-kant van de berg, maar de terassenwijngaarden hebben vele exposities. De meeste wijngaarden liggen in de buurt van de wijnmakerij in Oberbergen, maar een aantal Grosses Gewächse liggen in het naastgelegen Oberrotweil en in Achkarren net aan de andere kant van de heuvel.

 Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten in Duitsland groot aanzien. Dit heeft er in 2019 toe geleid dat zowel vader als zoon Keller door Gault-Millau zijn uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’!

 De invloed van de familie Keller op de Duitse gastronomie en plaatselijke wijnbouw is enorm. Franz Keller, vader van Fritz en opa van Friedrich, is er eigenhandig voor verantwoordelijk dat Oberbergen zijn unieke kleine terrassenwijngaarden heeft behouden. In naburige dorpen zijn deze vervangen voor grote terrassen: beter machinaal te bewerken, maar voor de wijnkwaliteit en esthetiek van de omgeving voegt het weinig toe. Daarnaast bezit de familie al meer dan een eeuw het restaurant Der Schwarzer Adler, sinds de jaren zestig bekroond met een ster. En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met de handel in exclusieve Bordeaux en Bourgogne halverwege de 19de eeuw, een traditie die als importeur van de wijnen van Domaine Romanée Conti en Domaine Armand Rousseau nog altijd wordt voortgezet.

Weingut Franz Keller Weissburgunder Im Leh GG 2018, Duitsland

Smaakomschrijving:

Slechts gedeeltelijk op eiken, waarvan geen enkel vat nieuw, om de frisheid te behouden. De Im Leh is een klein en exceptioneel gedeelte van de Erste Lage Oberbergener Bassgeige en staat aangeplant met oude Weissburgunder-stokken op een bodem van kalkhoudende löss.

Achtergrondinformatie:

De Kaiserstuhl is een oude vulkaan en de bodem bestaat doorgaans uit een in dikte variërende laag löss op verweerd vulkanisch gesteente. Het wijnbedrijf ligt aan de zuidwest-kant van de berg, maar de terassenwijngaarden hebben vele exposities. De meeste wijngaarden liggen in de buurt van de wijnmakerij in Oberbergen, maar een aantal Grosses Gewächse liggen in het naastgelegen Oberrotweil en in Achkarren net aan de andere kant van de heuvel.

 Keller is een specialist in ‘Burgundersorten’, dus de Pinots en Chardonnay. Vooral de Spätburgunders (bij hen soms ook Pinot noir genoemd omdat ze met klonen uit Bourgogne werken) genieten in Duitsland groot aanzien. Dit heeft er in 2019 toe geleid dat zowel vader als zoon Keller door Gault-Millau zijn uitgeroepen tot ‘Winzer des Jahres’!

 De invloed van de familie Keller op de Duitse gastronomie en plaatselijke wijnbouw is enorm. Franz Keller, vader van Fritz en opa van Friedrich, is er eigenhandig voor verantwoordelijk dat Oberbergen zijn unieke kleine terrassenwijngaarden heeft behouden. In naburige dorpen zijn deze vervangen voor grote terrassen: beter machinaal te bewerken, maar voor de wijnkwaliteit en esthetiek van de omgeving voegt het weinig toe. Daarnaast bezit de familie al meer dan een eeuw het restaurant Der Schwarzer Adler, sinds de jaren zestig bekroond met een ster. En dan te bedenken dat het eigenlijk allemaal begonnen is met de handel in exclusieve Bordeaux en Bourgogne halverwege de 19de eeuw, een traditie die als importeur van de wijnen van Domaine Romanée Conti en Domaine Armand Rousseau nog altijd wordt voortgezet.

Weingut Reuter Dusemund Riesling Trocken, Duitsland

Smaakomschrijving:

De droge Gutsriesling, zeg maar het visitekaartje van het Weingut waarbij de naam van de wijngaard er eigenlijk niet toe doet. Strak, typisch riesling, knapperig droog met nuances van appel en subtiele zuren. Een en al nervositeit.

Weingut Wittmann Brunnenhäuschen Riesling GG 2019, Duitsland

Achtergrondinformatie:

Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij  namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!

Jaargang 2019

Na een zeer milde winter met ook weinig neerslag kwamen de scheuten al ‘record verdacht’ vroeg uit, rond midden april. Toen in mei de kou terugkwam werd gevreesd voor vorstschade maar dat bleek mee te vallen. De kou zorgde ervoor dat de groei wat vertraagde maar in juni ging het wederom hard. De bloei verliep midden juni erg goed. De droogte gaf geen grote problemen, volgens Wittmann door biodynamisch werken, die voor dieper gaande wortels zorgt en ervoor zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. In juli veel zon en warmte maar ook af en toe wat regen. Wittmann besloot weinig blad weg te halen om de druiven niet teveel in het directe zonlicht te laten hangen. Vanaf midden augustus kwam er weer regelmatig regen en waren vooral de nachten koel. Dit is zeer goed geweest voor de rijping van de druiven, die rustig de tijd kregen aroma’s op te bouwen terwijl de suikers niet te snel toenamen en de zuren niet te snel afnamen.Vanaf half september werd er geoogst, eerst de ‘burgunders’ en daarna de riesling. Een paar keer werd gestopt door regen maar de druiven kwamen in perfecte conditie en optimaal rijp binnen. Op 5 oktober was alles al binnen!

Dit groeiseizoen leverde geweldige wijnen op: wijnen die de kracht en concentratie hebben van een warme jaargang maar dat gecombineerd met frisse aroma’s en heerlijke zuren van een koelere jaargang. Tel daarbij op de duidelijke terroirdefinitie (het verschil tussen de vier GG’s is duidelijker dan ooit) en we hebben een bijna perfecte jaargang te pakken. Een ‘open’ jaargang die jong drinkbaar is maar die ook uitstekend opgelegd kan worden.

Weingut Wittmann Kirchspiel Riesling GG 2019, Duitsland

Achtergrondinformatie:

Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij  namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!

Jaargang 2019

Na een zeer milde winter met ook weinig neerslag kwamen de scheuten al ‘record verdacht’ vroeg uit, rond midden april. Toen in mei de kou terugkwam werd gevreesd voor vorstschade maar dat bleek mee te vallen. De kou zorgde ervoor dat de groei wat vertraagde maar in juni ging het wederom hard. De bloei verliep midden juni erg goed. De droogte gaf geen grote problemen, volgens Wittmann door biodynamisch werken, die voor dieper gaande wortels zorgt en ervoor zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. In juli veel zon en warmte maar ook af en toe wat regen. Wittmann besloot weinig blad weg te halen om de druiven niet teveel in het directe zonlicht te laten hangen. Vanaf midden augustus kwam er weer regelmatig regen en waren vooral de nachten koel. Dit is zeer goed geweest voor de rijping van de druiven, die rustig de tijd kregen aroma’s op te bouwen terwijl de suikers niet te snel toenamen en de zuren niet te snel afnamen.Vanaf half september werd er geoogst, eerst de ‘burgunders’ en daarna de riesling. Een paar keer werd gestopt door regen maar de druiven kwamen in perfecte conditie en optimaal rijp binnen. Op 5 oktober was alles al binnen!

Dit groeiseizoen leverde geweldige wijnen op: wijnen die de kracht en concentratie hebben van een warme jaargang maar dat gecombineerd met frisse aroma’s en heerlijke zuren van een koelere jaargang. Tel daarbij op de duidelijke terroirdefinitie (het verschil tussen de vier GG’s is duidelijker dan ooit) en we hebben een bijna perfecte jaargang te pakken. Een ‘open’ jaargang die jong drinkbaar is maar die ook uitstekend opgelegd kan worden.

Weingut Wittmann Morstein Riesling GG 2019, Duitsland

Achtergrondinformatie:

Philipp Wittmann, de biodynamische sterwijnmaker uit Rheinhessen, heeft een hekel aan augustus: dan moet hij  namelijk de verdeling maken van zijn Grosse Gewächse. Dat is vooral vervelend omdat de vraag steeds verder toeneemt en het aanbod klein is. Hij heeft dus eigenlijk voor iedereen te weinig. Niet zo vreemd, gezien het feit dat zijn GG’s tot 96 punten van Parker opleveren, tot 100 punten bij Stuart Pigott, hij door Eichelmann al twee keer tot beste witte wijnmaker van Duitsland werd gekroond, in 2014 Wijnmaker van het jaar was bij Gault Millau en in 2015 bij Schlemmer Atlas en jaarlijks in Mainz tijdens de GG proeverij als één van de allerbesten uit de bus komt!

Jaargang 2019

Na een zeer milde winter met ook weinig neerslag kwamen de scheuten al ‘record verdacht’ vroeg uit, rond midden april. Toen in mei de kou terugkwam werd gevreesd voor vorstschade maar dat bleek mee te vallen. De kou zorgde ervoor dat de groei wat vertraagde maar in juni ging het wederom hard. De bloei verliep midden juni erg goed. De droogte gaf geen grote problemen, volgens Wittmann door biodynamisch werken, die voor dieper gaande wortels zorgt en ervoor zorgt dat water in de bodem beter wordt vastgehouden. In juli veel zon en warmte maar ook af en toe wat regen. Wittmann besloot weinig blad weg te halen om de druiven niet teveel in het directe zonlicht te laten hangen. Vanaf midden augustus kwam er weer regelmatig regen en waren vooral de nachten koel. Dit is zeer goed geweest voor de rijping van de druiven, die rustig de tijd kregen aroma’s op te bouwen terwijl de suikers niet te snel toenamen en de zuren niet te snel afnamen.Vanaf half september werd er geoogst, eerst de ‘burgunders’ en daarna de riesling. Een paar keer werd gestopt door regen maar de druiven kwamen in perfecte conditie en optimaal rijp binnen. Op 5 oktober was alles al binnen!

Dit groeiseizoen leverde geweldige wijnen op: wijnen die de kracht en concentratie hebben van een warme jaargang maar dat gecombineerd met frisse aroma’s en heerlijke zuren van een koelere jaargang. Tel daarbij op de duidelijke terroirdefinitie (het verschil tussen de vier GG’s is duidelijker dan ooit) en we hebben een bijna perfecte jaargang te pakken. Een ‘open’ jaargang die jong drinkbaar is maar die ook uitstekend opgelegd kan worden.

0
    0
    Je bestelling
    Je bestelling is leeg