Smaakomschrijving:
Een kruidige en intense wijn die alles meekrijgt van zijn unieke bodem. Zwoele wijn met tonen van venkel en ziltigheid van de aangrenzende zee. Testamatta betekent letterlijk gekhoofd. In het Florentijnse dialect zou je het kunnen vertalen naar heethoofd. Leuk weetje, dat is in de straten van Florence bedoeld als compliment.
Achtergrondinformatie:
Op het Toscaanse eilandje Giglio groeit de lokale druif Ansonica. Deze is verwant aan de Siciliaanse inzolia druif maar geeft een veel grotere rijkdom aan smaken.Tijdens een vakantie op het eiland ontdekt Bibi de potentie van deze oude verlaten wijnstokken. Overal op de rotsige kust vindt hij stokken van wel 120 jaar oud. Uniek in de huidige wereld van gekloonde druivenrassen. De oudste wijnranken gebruikt hij voor deTestamatta.
Smaakomschrijving:
Aromatische, zachte en zuivere wijn. Denk aan geuren van tropische bloemen, aangevuld met tonen van citrus. perfect passend bij de typisch Venetiaanse streekgerechten.
Achtergrondinformatie:
Cantina di Custoza is gelegen in de wijnprovincie Veneto en is een samenwerkingsverband van druiventelers die samen een slordige 1.000 hectaren wijngaard bezitten en bewerken. Het in 1968 door 68 kleinschalige druiventelers opgerichte consortium is inmiddels uitgegroeid tot 200 leden!
De goede kwaliteit van de wijnen vindt zijn oorsprong in de gunstige ligging van de verschillende wijngaarden: bijna allemaal op de zuidhellingen van het glooiende land rondom het Gardameer.
Smaakomschrijving:
Licht strogele kleur met groene reflexen. Het aroma is delicaat en intens, doet denken aan hagendoorn, vlierbloesem en viooltjes. De smaak is droog, fris met goede body en harmonieus. In de finale een karakteristieke toon van amandelen!
Van wijnen uit de Veneto zijn wij groot fan. Deze wijn komt uit de portefeuille van een wijn coöperatie, Cantina di Monteforte. Bij elkaar hebben ze 12oo hectare aan wijngaarden. Ze combineren moderne wijntechnieken met traditionele wijnbouwmethodes. Hierdoor komt het unieke karakter van de regio in de wijn naar voren op een frisse, zuivere en lichtvoetige wijze. De Soave is een regio die bekend staat om de gelijknamige witte wijn Soave Classico. De heuvelachtige ligging in combinatie met de bodem van voornamelijk vulkanische oorsprong en het milde klimaat zorgt voor een uniek smaakkarakter.
Achtergrondinformatie:
Valpolicella Ripasso Clivus. De rode wijnbereiding is traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). De druiven worden na de pluk ingedroogd, voor een vollere en intensere smaak. Een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.
Deze volle en krachtige wijn is gemaakt volgens een Italiaanse methode (Appassimento) die vooral toegepast wordt bij Ripasso en Amarone wijnen. Het ‘Appassimento’ proces duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Dit drogen van de druiven leidt een toename van suikers in de druiven. En ook krijgen de druiven veel meer extract.
Korte smaakomschrijving:
Diep robijnrood van kleur met purperen reflexen. Aroma’s van zwarte bessen, rijpe bramen en rozijntjes stuiven het glas uit. Wat een power zit er in deze wijn zowel in geur als in smaak. Overweldigend rijp zwart fruit, zwarte bes, cassis, krenten een vleugje zoete speelsheid van de houtopvoeding (vanille, chocola). Een stevige body en structuur. Een stoere maar zeer elegante wijn met een lange zinderende finale!
Druivenras:
Colorino en Sangiovese
Smaakomschrijving:
Intens bouquet van bessen, kersen, bramen en kruiden. Vol, rond en harmonieus met een uitstekende zachte tannine structuur.
Vinificatie:
De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur in RVS tanks. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in gebruikte, Franse eikenhouten vaten.
Achtergrondinformatie:
De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt.
Smaakomschrijving:
Intens vineus bouquet van kersen met tonen van zwarte bessen en drop naarmate de wijn verder rijpt. Stevige wijn met een aangename kruidigheid in de afdronk. Dankzij de rijpheid van het fruit is deze wijn ook jong erg lekker, en zal met wat jaren flesrijping nog meer in balans komen.
Smaakomschrijving:
De Barolo Francia van Giacomo Conterno heeft een robijnrode kleur. De geur is intens en complex met tonen van kers, bessen, aardbei, zoethout, geroosterde tonen en een leerafdruk. In de mond bevestigt de wijn direct het sterke en krachtige karakter, tot in de perfectie met een prachtige gelaagdheid, elegantie en complexiteit. De afdronk is bijna oneindig met zijdezachte tannines.
Achtergrondinformatie:
Giacomo Conterno’s Barolo “Francia” is een van de grote Barolo’s. Verfijning, complexiteit, soberheid, diepte en elegantie. Het is trouwens geen toeval dat de Barolo over de hele wereld bekend staat als ‘de koning van de wijnen en de wijn van koningen’. Bij deze geuren en smaken van Giacomo Conterno’s Barolo, kan men het niet anders dan eens zijn met de mannen die in het verleden de Barolo zo hebben getypeerd.
Giacomo Conterno Barolo Francia is afkomstig van de wijngaard met dezelfde naam, gelegen ten zuiden van Serralunga d’Alba. Historisch gezien zijn Barolo’s uit dit deel van de appellatie de Barolo’s krachtig, complex, met diepte en elegantie, vol expressieve intensiteit maar altijd toegewijd aan de finesse en klasse die hen onderscheidt. De oude wijngaard Francia heeft een overwegend kalkrijke bodem. De wijngaard heeft na de uitbreiding een totaal oppervlakte van 14 ha. De oogst wordt voorafgegaan door een zorgvuldige selectie van de allerbeste druiven. Ook gedurende het seizoen worden de stokken meerdere malen gesnoeid, waardoor er per tak slechts één tros overblijft. Eenmaal in de kelder gebracht, worden de druiven zacht geperst en ondergaat de verkregen most lange lange vergisting die tot wel 30 dagen kan oplopen. De fermentatiefase vindt plaats in Oostenrijkse, niet getoaste, eiken vaten. De verdere verfijning van de wijn geschiedt in eiken vaten van verschillende afmetingen. Deze verfijning geschiedt voor een periode van 48 maanden. Hierna wordt de wijn geblend vanuit de verschillende vaten en gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Barolo Francia wijn wordt geproduceerd door één van de belangrijkste en bekendste namen in de wijnwereld van Piemonte. De wijnmakerij Giacomo Conterno werd in het begin van de 20e eeuw opgericht door een familie, die generaties lang wijngaarden had gecultiveerd op de heuvels van het Barolo-gebied met de meest prestigieuze percelen in dit gebied. Met de labels Cascina Francia, Arione en Monfortino. Door zeer hard te werken in de wijngaarden wordt een buitengewone kwaliteit druiven gekregen, die ook nog eens zeer strikt worden geselecteerd, omdat alleen van de allerbeste druiven wijn wordt gemaakt.
Smaak omschrijving:
Overheerlijke zeer frisse Pecorino met veel inhoud van geel fruit met een licht exotische ondertoon.
Over de wijn:
Gemaakt van minimaal 85% Pecorino aangevuld met Malvasia en Trebbiano, vinificatie zonder toegevoegde gisten op rvs. Mooie rijke wijn met rijp geel fruit, zachte concentratie en rijkheid aan inhoud en smaak.
Overige informatie:
Cantina Orsogna is een coöperatie met ruim 600 partners in de Abruzzen. Getalenteerd wijnmaker is Camillo Zulli. Alle geproduceerde wijnen komen uit het gebied dat 15 km van de Adriatische kust ligt vlak bij de 2e hoogste berg in de Apenijnen de Majella. De wijngaarden liggen gemiddeld tussen de 300 en 450 meter hoogte.
Korte omschrijving:
Rijke wijn met veel rijp zwart fruit in geur en smaak, naast het zwarte fruit (bessen/kersen) ook een fijne kruidenhint. Zwoele smaak met een fraai zacht zuurtje naast het rijke fruit
Deze Primitivo is gemaakt van 100% Primitivo druiven. De maceratie is onder gecontroleerde temperatuur gedurende 8-10 dagen. De wijn ondergaat een malolactische fermentatie in RVS tanks.
Deze Primitivo heeft een intense robijnrode kleur met reflecties van violet. In de neus komen intense aroma’s naar voren van rood fruit en kruiden. Deze wijn heeft een volle body, is zacht en heeft behoorlijk wat tannines en harmonieus. Klaar om te drinken.
Best geserveerd met hartige voorgerechten, rood vlees, wildgerechten en belegen kaas.
Smaakomschrijving:
Intens paars zwart van kleur met violet zweem. Aroma’s van viooltjes en zware bessen (bramen) met tonen van drop en zwarte peper. De mond is vol en de tannine zijn goed gebalanceerd door een rond volume met een geroosterd en kruidige finale.
Smaakomschrijving:
Goudgeel van kleur met koperen tinten. Een intens bouquet met uitgesproken aroma’s van acacia bloemen en appels. Op het palet elegant met fruitige smaken en een volle body, goed in balans en een opmerkelijk lange afdronk.
Productinformatie:
De naam Mongris komt van de samentrekking van ‘mono’ (één) druivensoort en het Friuliaanse woord voor Pinot Grigio; Gris. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Pinot Gris druiven. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt een paar maanden op gist voordat hij gebotteld wordt.
Smaakomschrijving:
Volle, granaatrode barolo. De Ravera is een van de beroemste cru’s (wijngaarden) van Novello en is werkelijk een fantastische kwaliteit Barolo! Bijzonder goed in balans met een flinke body en diepte. Fruitige en kruidige aroma’s.
Achtergrondinformatie:
De wijn heeft 12 maanden gerijpt in eiken vaten van 500 liter en is daarna overgebracht naar vaten van 50 hectoliter waar de wijn nog eens 24 maanden verder is gerijpt. Hierna is de wijn gebotteld. De wijn is nu al erg lekker maar kan nog zeker 10-15 jaar worden bewaard.
Smaakomschrijving:
De Favorita wordt gekarakteriseerd door zijn frisheid en florale aroma’s met een aangenaam droog palet. De ‘Piemonte’ variant van de Vermentino druif. Levendig en aromatisch. Lang aanhoudende finale.
Smaakomschrijving:
Géén blend maar een kruising van Riesling en Sylvaner. Limoen, grapefruit, lekker, temperamentvol, vuursteentje in de neus.
Achtergrondinformatie:
Een speciale naam voor een van de druivensoorten die het best past bij de hoogte van de Dolomieten. Gecreëerd in Zwitserland, in het dorp Thurgau door de geneticus Herman Müller, wordt deze kruising hier voornamelijk verbouwd in de Val di Cembra, beschut door bergen en bossen, heeft hij een natuurlijk thuis heeft gevonden. Het aromatische profiel herinnert aan de mineraliteit van de kalksteen en porfierrotsen van het gebied, met tonen van vuursteen, salie en brandnetel goed vermengd met de aroma’s van limoen en grapefruit. Mooie zuren. Een stukje noord europese wijnbouw in Italië. Prachtig!
Spijs & moment
Echt een goede dorstlesser voor wanneer de temperatuur oploopt. Ook fijn bij rauwkostsalades. In de winter juist erg goed voor bij de zuurkool met een venkelworstje!