De Neropasso wordt gemaakt van Corvinone, Corvina en Cabernet druiven, met de typische “appassimento” methode. Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de ‘appassimento’ methode genoemd. Dit is een unieke methode die kenmerkend is voor de productie van wijnen uit de Veneto regio. Deze techniek heeft zijn roots in een ver verleden sinds de Romeinse tijd. De druiven worden voor het persen gedroogd.De nodige ervaring voor het drogen van de druiven voor de Neropasso is nodig. Om een uitstekende wijn te krijgen, is de ‘appassimento’ methode essentieel. Het is een zeer kritische en delicate fase van het wijnmaken.
De druiven moeten perfect rijp en gezond, als ze worden geselecteerd tijdens de handmatige oogst. De dunste trossen worden gekozen, met de druiven niet te dicht bij elkaar, zodat de lucht kan circuleren. De druiven worden in grote geperforeerde plastic kisten gelegd, om voor uitstekende ventilatie zorgen. De dozen worden gestapeld in de fruttaio, een grote luchtige kamer en de druiven worden periodiek gecontroleerd zodat de appassimento plaatsvindt op een perfecte manier.
Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur. In het bouquet kruidig met hints van kersen, zwarte kersen en pruimen compote. Fijn en fluwelig op het palet, aanhouden met zachte tannine in de afdronk.
Deze wijn is heerlijk bij pasta, wit- en rood vlees, verse en gerijpte kazen.
Fact Sheet Biscardo IGT veneto neropasso
Smaakomschrijving:
Strogeel met groentinten. Delicaat van smaak met aroma’s van meidoorn en vlierbes. Rond met in de afdronk wat amandel.
Smaakomschrijving:
Licht strogele kleur met groene reflexen. Het aroma is delicaat en intens, doet denken aan hagendoorn, vlierbloesem en viooltjes. De smaak is droog, fris met goede body en harmonieus. In de finale een karakteristieke toon van amandelen!
Van wijnen uit de Veneto zijn wij groot fan. Deze wijn komt uit de portefeuille van een wijn coöperatie, Cantina di Monteforte. Bij elkaar hebben ze 12oo hectare aan wijngaarden. Ze combineren moderne wijntechnieken met traditionele wijnbouwmethodes. Hierdoor komt het unieke karakter van de regio in de wijn naar voren op een frisse, zuivere en lichtvoetige wijze. De Soave is een regio die bekend staat om de gelijknamige witte wijn Soave Classico. De heuvelachtige ligging in combinatie met de bodem van voornamelijk vulkanische oorsprong en het milde klimaat zorgt voor een uniek smaakkarakter.
Achtergrondinformatie:
Valpolicella Ripasso Clivus. De rode wijnbereiding is traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). De druiven worden na de pluk ingedroogd, voor een vollere en intensere smaak. Een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.
Deze volle en krachtige wijn is gemaakt volgens een Italiaanse methode (Appassimento) die vooral toegepast wordt bij Ripasso en Amarone wijnen. Het ‘Appassimento’ proces duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Dit drogen van de druiven leidt een toename van suikers in de druiven. En ook krijgen de druiven veel meer extract.
Korte smaakomschrijving:
Diep robijnrood van kleur met purperen reflexen. Aroma’s van zwarte bessen, rijpe bramen en rozijntjes stuiven het glas uit. Wat een power zit er in deze wijn zowel in geur als in smaak. Overweldigend rijp zwart fruit, zwarte bes, cassis, krenten een vleugje zoete speelsheid van de houtopvoeding (vanille, chocola). Een stevige body en structuur. Een stoere maar zeer elegante wijn met een lange zinderende finale!
Deze Primitivo di Manduria Riserva is gemaakt van 100% Primitivo druiven, afkomstig uit Puglia. De druiven worden handmatig geplukt. De wijn rijpt 12 maanden in houten vaten en de fermentatie vindt plaats in stalen tanks onder een gecontroleerde temperatuur.
Een mooie intens robijnrode kleur. In de neus veel en complexe aroma’s met tonen van cacao, koffie en vanille. Op het palet een volle body en goed in balans, zachte en rijke wijn met fijne tannine.
Heerlijk in combinatie met rood vlees, wild en hartige voorgerechten.
l Castagno is de wijn die symbool staat voor het wijnhuis van Fabrizio Dionisio. Deze wijn is gemaakt van handgeplukte Syrah druiven, die streng geselecteerd worden en afkomstig zijn van wijngaarden met een zeer lage opbrengst.
Deze wijn is een krachtig, maar ook zacht en elegant, met een goede balans. Met een stevige structuur en complexe, diepe en fascinerende aroma’s van rode en zwarte bessen, chocolade, koffie en witte peper. Ook nuances van kruiden, teer en tabak komen naar voren. Deze Syrah heeft fluweelzachte tannines en een fruitige en kruidige smaak met prachtige bramen, aardbeien en kersen en veel minerale hints en tonen van teer, vlees en kruidnagel. Een mooie lange afdronk.
Heerlijk in combinatie met biefstuk, curry, eend en BBQ gerechten.
Druivenras:
Colorino en Sangiovese
Smaakomschrijving:
Intens bouquet van bessen, kersen, bramen en kruiden. Vol, rond en harmonieus met een uitstekende zachte tannine structuur.
Vinificatie:
De gisting vindt plaats op een gecontroleerde temperatuur in RVS tanks. Daarna rijpt de wijn 12 maanden in gebruikte, Franse eikenhouten vaten.
Achtergrondinformatie:
De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt.
Smaakomschrijving:
Intens vineus bouquet van kersen met tonen van zwarte bessen en drop naarmate de wijn verder rijpt. Stevige wijn met een aangename kruidigheid in de afdronk. Dankzij de rijpheid van het fruit is deze wijn ook jong erg lekker, en zal met wat jaren flesrijping nog meer in balans komen.
Smaakomschrijving:
Eerst heeft de wijn heeft een zachte aanzet, zonder suikerresten. Hij wordt gekenmerkt door het zure component. Vervolgens blijven de aroma’s lang in de mond hangen. Met minerale en bloemige referenties. Bovenal is de afdronk mooi afgewerkt met het typisch Italiaanse bittertje.
Smaakomschrijving:
De Barolo Francia van Giacomo Conterno heeft een robijnrode kleur. De geur is intens en complex met tonen van kers, bessen, aardbei, zoethout, geroosterde tonen en een leerafdruk. In de mond bevestigt de wijn direct het sterke en krachtige karakter, tot in de perfectie met een prachtige gelaagdheid, elegantie en complexiteit. De afdronk is bijna oneindig met zijdezachte tannines.
Achtergrondinformatie:
Giacomo Conterno’s Barolo “Francia” is een van de grote Barolo’s. Verfijning, complexiteit, soberheid, diepte en elegantie. Het is trouwens geen toeval dat de Barolo over de hele wereld bekend staat als ‘de koning van de wijnen en de wijn van koningen’. Bij deze geuren en smaken van Giacomo Conterno’s Barolo, kan men het niet anders dan eens zijn met de mannen die in het verleden de Barolo zo hebben getypeerd.
Giacomo Conterno Barolo Francia is afkomstig van de wijngaard met dezelfde naam, gelegen ten zuiden van Serralunga d’Alba. Historisch gezien zijn Barolo’s uit dit deel van de appellatie de Barolo’s krachtig, complex, met diepte en elegantie, vol expressieve intensiteit maar altijd toegewijd aan de finesse en klasse die hen onderscheidt. De oude wijngaard Francia heeft een overwegend kalkrijke bodem. De wijngaard heeft na de uitbreiding een totaal oppervlakte van 14 ha. De oogst wordt voorafgegaan door een zorgvuldige selectie van de allerbeste druiven. Ook gedurende het seizoen worden de stokken meerdere malen gesnoeid, waardoor er per tak slechts één tros overblijft. Eenmaal in de kelder gebracht, worden de druiven zacht geperst en ondergaat de verkregen most lange lange vergisting die tot wel 30 dagen kan oplopen. De fermentatiefase vindt plaats in Oostenrijkse, niet getoaste, eiken vaten. De verdere verfijning van de wijn geschiedt in eiken vaten van verschillende afmetingen. Deze verfijning geschiedt voor een periode van 48 maanden. Hierna wordt de wijn geblend vanuit de verschillende vaten en gebotteld. Op de fles blijft de wijn nog minimaal 6 maanden in de kelders van het domein.
Barolo Francia wijn wordt geproduceerd door één van de belangrijkste en bekendste namen in de wijnwereld van Piemonte. De wijnmakerij Giacomo Conterno werd in het begin van de 20e eeuw opgericht door een familie, die generaties lang wijngaarden had gecultiveerd op de heuvels van het Barolo-gebied met de meest prestigieuze percelen in dit gebied. Met de labels Cascina Francia, Arione en Monfortino. Door zeer hard te werken in de wijngaarden wordt een buitengewone kwaliteit druiven gekregen, die ook nog eens zeer strikt worden geselecteerd, omdat alleen van de allerbeste druiven wijn wordt gemaakt.
Smaak omschrijving:
Overheerlijke zeer frisse Pecorino met veel inhoud van geel fruit met een licht exotische ondertoon.
Over de wijn:
Gemaakt van minimaal 85% Pecorino aangevuld met Malvasia en Trebbiano, vinificatie zonder toegevoegde gisten op rvs. Mooie rijke wijn met rijp geel fruit, zachte concentratie en rijkheid aan inhoud en smaak.
Overige informatie:
Cantina Orsogna is een coöperatie met ruim 600 partners in de Abruzzen. Getalenteerd wijnmaker is Camillo Zulli. Alle geproduceerde wijnen komen uit het gebied dat 15 km van de Adriatische kust ligt vlak bij de 2e hoogste berg in de Apenijnen de Majella. De wijngaarden liggen gemiddeld tussen de 300 en 450 meter hoogte.
Korte omschrijving:
Rijke wijn met veel rijp zwart fruit in geur en smaak, naast het zwarte fruit (bessen/kersen) ook een fijne kruidenhint. Zwoele smaak met een fraai zacht zuurtje naast het rijke fruit
Deze prachtige rode wijn is gemaakt van 100% Negroamaro druiven. De wijn ondergaat een malolactische fermentatie in RVS tanks. Finetuning in gebruikte Amerikaanse en Franse eiken vaten voor 4-5 maanden. De Lunatico Negroamaro Vigneti del Salento is robijnrood van kleur met paarse tinten. In de neus komen intense aroma’s van fruit naar voren met tonen […]
Deze Primitivo is gemaakt van 100% Primitivo druiven. De maceratie is onder gecontroleerde temperatuur gedurende 8-10 dagen. De wijn ondergaat een malolactische fermentatie in RVS tanks.
Deze Primitivo heeft een intense robijnrode kleur met reflecties van violet. In de neus komen intense aroma’s naar voren van rood fruit en kruiden. Deze wijn heeft een volle body, is zacht en heeft behoorlijk wat tannines en harmonieus. Klaar om te drinken.
Best geserveerd met hartige voorgerechten, rood vlees, wildgerechten en belegen kaas.
Smaakomschrijving:
Bleek strogeel van kleur, plezierig en karakteristieke aroma’s van amandelen en tropisch fruit. Vol en vettig smaak, fris en kruidige finale. Lekker en smakelijk kruidig.