Smaakomschrijving:
Complexe, maar levendige wijn met geel fruit,
kweepeer, amandelen, kruiden en limoen. Het fruit en de mineraliteit
zijn perfect in balans en zorgen voor een aromatische en licht ziltige
afdronk.
Druiven:
Viura, Malvasia, Garnacha Blanca
Achtergrondinformatie:
De druiven worden handmatig geoogst en afzonderlijk
geperst en in roestvrijstalen tanks vergist. De drie wijnen rijpen
daarna individueel 12 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten.
Na de houtrijping volgt de assemblage en een jaar flesrijping.
Barón de Ley werd in 1985 opgericht door een team van ervaren
wijnprofessionals uit Rioja dat een nieuw type wijnhuis wilde opzetten, met een
voor de regio geheel nieuwe aanpak. Het voormalige klooster met 90 hectare
land bood hun de kans om wijnen te maken van druiven uit eigen wijngaarden.
Bijzonder, want in Rioja zijn de meeste wijngaarden nog altijd in handen van
druivenboeren die hun druiven aan de wijnhuizen verkopen. Barón de Ley is
befaamd om zijn Reserva-wijnen: krachtig, geconcentreerd en complex, maar
ook fruitgedomineerd en daardoor aantrekkelijk voor een brede groep
wijndrinkers. Met autochtone druiven zoals garnacha, graciano, maturana en
garnacha blanca naast tempranillo blijft Barón de Ley trouw aan zijn roots, maar
verbreed het de mogelijkheden om nieuwe, onderscheidende wijnen te maken.
De wijnen van Barón de Ley zijn 100% Rioja, maar hebben stuk voor stuk een
eigentijds karakter.
D.O. Rueda ligt op ongeveer 800 hoogte met lange koude winters, korte lente- en herfsttijden en hete zomers. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor een goede balans tussen suiker in de druif (dag) en voldoende frisheid (nacht). Cuatro Rayas werd opgericht in 1935 en produceert ongeveer 20% van alle gebottelde wijnen uit het Rueda-gebied. De eerste 30 cm van de bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit kiezels en zand. De iets lagere lagen bevatten veel leem. Cuatro Rayas zelf heeft een eeuwenoude wijngaard. Dit is een bijzonder waardevol bezit, omdat in Europa veel van de oude wijnstokken verloren zijn gegaan door phylloxera. De Bitacora is een lichte en delicate wijn. Hij wordt van 100% Verdejo druiven gemaakt.
De Bitacora is lichtgeel van kleur met een fruitig bouquet. In de mond is hij fris met nuances van appel en citrus. Een afdronk die het beste als delicaat omschreven kan worden.
Heerlijk in combinatie met witte vis of salades.
Fact Sheet Bitacora verdejo
Smaakomschrijving:
Een mooi ontwikkelde open neus van rood fruit met hinten van kruiden en tonen van chocolade & mokka. Opvoeding van 4 maanden op eikenhouten vaten. Door de volle geconcentreerde smaak en prima structuur in de mond, stevig maar rond met soepele tannines, een zeer aangename wijn voor veel gelegenheden.
Bleekgeel van kleur, met een vleugje groen. Bloemige, aromatische geur. De smaak is geconcentreerd, met heerlijk kruisbessen, salie en citrusfruit. Een lange, krachtige afdronk met natuurlijk een zuurtje, getypeerd voor sauvignon blanc. Heerlijk verfrissend en sappig.
De sauvignon blanc profiteert in La Mancha van de hoogte waarop de wijngaarden hier liggen, in het hartje van de Spaanse hoogvlakte. Door de nachtelijke afkoeling kunnen de druiven hun zuren goed vasthouden, met een heerlijke frisse en opwekkende wijn als resultaat. Typisch sauvignon blanc, gemaakt op een heerlijke levendige en fruitige manier.
Fijn om te schenken als aperitief. Ook bij lichte visgerechten of frisse pastasalades en andere zomerse gerechten goed in te zetten.
Smaakomschrijving:
Medium citroengeel van kleur met aroma’s die het glas uitspringen. Rijpe appels, vanille en toast dansen je tegemoet.
Zeker geen standaard Spaanse witte wijn in de meest positieve zin van het woord. In smaak proeven we weer rijpe appels, vanille en toast. Lekkere volle body en behoorlijke stoere wijn.
Achtergrondinformatie:
Nadat deze druiven met de hand zijn geoogst, worden ze eerst op RVS opgevoed waarna ze op hout rijpen. Dit geeft de wijn een rijk en vol karakter. De wijnen zijn stevig en rond. De druiven komen uit het zuiden van Jumilia in Spanje.
Smaakomschrijving:
50% Garnacha en 50% Syrah, allen afkomstig uit streng geselecteerde eigen wijngaarden. De Care Roble heeft een intense kleur van zwarte kersen. Een complexe neus met aroma’s van rijp rood en zwart fruit. In de mond is het fruit duidelijk aanwezig. De smaken zijn perfect in evenwicht, vol en intens. Een lange afdronk.
Vinificatie:
Koude schilinweking gedurende 4 dagen. Alcoholische fermentatie onder constante temperatuur (28 graden Celsius), gevolgd door een rijping op eiken barriques gedurende 3 maanden.
Achtergrondinformatie:
Bodegas Anadas bevindt zich in het hart van de DO Cariñena en is één van de oudste (1935) familiebedrijven in deze regio met zeer groot potentieel. Ze produceren voornamelijk rode wijnen op basis van Garnacha, aangevuld met witte en rosé wijnen. Dit levert een breed assortiment wijnen op, allen bekend onder de naam CARE. Dit is de oude, Romeinse naam voor Cariñena. Het CARE project is een exclusief, innovatief en zeer toegewijd project. Alle elementen om deze hoge kwaliteitswijnen te produceren zijn met de grootste zorg en uiterst nauwgezet gekozen;de keuze van de wijngaarden, gebaseerd op de kwaliteit van het fruit, de infrastructuur voor een perfecte vinificatie etc. De gezichten op de etiketten, die de zon en de bodem van de wijn weerspiegelen, zijn het werk van de kunstenaar Enrique Torrijos.Vanuit Engelstalig oogpunt kunnen we CARE ook interpreteren, als zijnde de zorgzaamheid en het respect dat Bodegas Anadas laat zien bij het maken van al hun wijnen.
Druiven:
90% Macabeo, 10% Parellada
Smaakomschrijving:
Een klassieke, droge Cava met wat mineraliteit. Een massa van uitbundige kleine belletjes, romige aroma’s van peer, sinaasappel en vanille.
Wijn & Spijs:
Aperitief, tapas, oesters, gazpacho, olijven en visgerechten.
Een elegante en complexe mousserende wijn. Helder lichtgeel van kleur. Met een zachte bubbel en veel fruit. Droog en verfrissend van smaak.
Smaakomschrijving:
Opvallend intens roze gekleurde cava. De wijn is stevig en geurt plezierig naar klein rood fruit en bloemen. Vriendelijk en met een warme, ronde afdronk.
Spijs & moment
Bij bubbels wordt al gauw gedacht aan feestjes en borrels. Toch kan deze rosé cava ook juist hoge ogen gooien bij eten. Pasta met zeevruchten, geroosterde gamba’s, risotto met bieten, een kip uit de oven met tomaten en courgette of een knapperige kipschnitzel.
Achtergrondinformatie:
De Cooperativa Vinicola del Penedès werd opgericht in 1964. Het ledenbestand groeide sindsdien van 600 naar 800. Daarmee is Covides de grootste in zijn soort in Catalonië. Minstens zo belangrijk is dat het bedrijf uit handen van koning Juan Carlos ook een onderscheiding mocht ontvangen voor de voorbeeldrol die het vervult. In de jaren ’90 heeft het namelijk tal van ingrijpende kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd. Covides produceert zowel wijn als cava en olijfolie, verspreid over diverse locaties. De belangrijkste daarvan bevindt zich in Sant Sadurni d’Anoia, de officieuze wijnhoofdstad van Penedès en Cava. Het bedrijf werkt zowel met Spaanse als internationale druivenrassen: Cariñyena, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot voor rood; Macabeo, Xarel-lo, Parellada en Chardonnay voor wit en mousserend.
Deze prachtige Extremarium Brut Reserva bestaat uit verschillende druivensoorten: Chardonnay, Xarel.lo, Macabeo en Parellada. Elke druivensoort wordt afzonderlijk geplukt en gefermenteerd. De Chardonnay is gefermenteerd in Frans eiken vaten gedurende 8 weken.
Helder bleekgele kleur met fijne en stabiele bubbels met een perfecte mousse. Het bouquet is helder en fris, met geroosterde tonen zoals koffie, gecombineerd met vanille, fruit zoals perzik en grapefruit, minerale tonen en witte bloemen. Fris, fruitig, romig en licht. Zeer aangenaam in de mond met hints van rauwe amandelen en hazelnoten.
Deze Cava is zeer aan te raden als aperitief en met gerechten met sterke, scherpe en pittige smaken. Hoewel het ook mooi gepaard gaat met kazen, rijstgerechten, schelpdieren en desserts.
Smaakomschrijving:
Heldere kersenkleur met een violet tint. Fijne en blijvende bubbels, met een royale mousse. In het bouquet zijn intense tonen van wilde bessen (frambozen en bramen) gemengd met een subtiele parfum van aardbeien en florale tonen van rozenblaadjes en lelies. Deze Cava heeft ook fijne aroma’s van gebak en rood zoethout. Intens en aangenaam, met een fruitig en verfrissende smaak (kersen en watermeloen) en een uitstekende diepte.
Smaakomschrijving:
Volle krachtpatser uit Spanje. Met een intense dieprode kleur. De geur is complex: een concentratie van zwarte bessenjam, wat rijp rood fruit en iets vanille en cacao. De textuur is fluweelachtig en romig en het hout en fruit zijn goed met elkaar geïntegreerd. De lange afdronk maakt deze modern gemaakte Rioja helemaal compleet.
Achtergrondinformatie:
Liefhebbers van wat vollere rode wijnen drinken deze Rioja gewoon zo. Het gros zal er echter de voorkeur aan geven om er iets bij te eten. Deze rode Spanjaard schenk je bij allerlei geliefde, niet al te ingewikkelde gerechten, zoals pasta met vleessaus, gegrilde worstjes of een broodje hamburger. En natuurlijk bij pasta!
Past goed bij: kalfsvlees, pasta, tapas, worstjes, hamburgers, klein wild
Fact Sheet Covila II Crianza
Smaakomschrijving:
Een toegankelijke Tempranillo die op het fruit gemaakt is. Een typische Spaanse druif die een aangename, zachte en vriendelijke wijn oplevert. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
Achtergrondinformatie:
De coöperatie Jesus del perdon in Manzanares in het noordoosten van Spanje werd in 1954 opgericht door 102 wijnbouwers. In 2000 fuseerde zij met 2 ander cooperaties in de regio, dat resulteerde in één grote coöperatie met 700 wijnbouwers met een totale productie van 25 miljoen kilo druiven. De laatste jaren zijn er grote investeringen gedaan aangaande de vinificatie technieken. Men beschikt over 3600 hectare wijngaard, waarop naast voornamelijk Airen ook Macabeo, Chardonnay en Cencibel worden verbouwd maar ook Tempranillo, Merlot en Syrah
Smaakomschrijving:
Bleek lichtgeel van kleur met groene reflecties. Fijne goed aanhoudende mousse. Subtiel aroma van brioche, bloemen, rijp fruit en citroen. Heerlijk levendige mousse met een aangename elegantie. De finale herinnert weer aan wit fruit met een vleugje citroen. Fris en plezierig, gebalanceerd glas Cava!
Smaakomschrijving:
Een zwoele, elegante, geconcentreerde wijn die prachtig in balans is met tonen van rijp zwart fruit als bosbes en bramen. Gecombineerd met mooie tonen van koffie, cacao en leder.
Achtergrondinformatie:
Peter Sisseck, van Deense origine, is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintalilla de Onésimo. Sisseck werkt vanaf het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project PSI. De mythe Pingus werd geboren.
Smaakomschrijving:
Een zwoele, elegante, geconcentreerde wijn die prachtig in balans is met tonen van rijp zwart fruit als bosbes en bramen. Gecombineerd met mooie tonen van koffie, cacao en leder.
Achtergrondinformatie:
Peter Sisseck, van Deense origine, is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintalilla de Onésimo. Sisseck werkt vanaf het begin met oude wijnstokken en verzorgt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project PSI. De mythe Pingus werd geboren.