Smaakomschrijving:
Een prachtige bleekgeel bijzondere en complexe wijn. In de neus een melange van citroen, peren, oranjebloesem en kamperfoelie. De wijn is rijk, elegant, levendig en mineralig tegelijk. Het houtgebruik is mooi verweven, in de smaak vanille en amandelen. Dit alles eindigend in een lange, droge, notige afdronk met perzikbloesem en subtiel marsepein.
Achtergrondinformatie:
De wijngaard van Boekenhoutskloof is gelegen in Franschhoek en vooral in kwalitatief opzicht imponerend. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het ‘Franse’ Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.
Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren.
Wijnomschrijving:
In de neus aroma’s die doen denken aan kruidige pruimenjam vergezeld door peper en vanille. In de mond heeft de wijn een volle body en zachte tannines. De aroma’s van specerijen en pruimen komen ook in de mond weer naar voren.
Achtergrondinformatie:
Gemaakt van 100% Shiraz. Voor deze wijn gisten de hele druiven in tanks. Halverwege de gisting wordt de helft van de wijn in Frans eiken vaten gepompt, om daar verder te gisten. De andere helft gist verder op de schil ‘sur lie’. De wijn rijpt uiteindelijk nog 12 – 15 maanden in Frans eiken vaten.
Rijk en vol van smaak met aroma’s van gele perzik en rijp tropisch fruit, verrijkt met geroosterd eiken, romige vanille en boterachtige smaken. Lange afdronk met nootachtige nuances. Deze 100% Chardonnay uit de Western Cape is een prachtige vertegenwoordiging van de klassieke druivensoort. De druiven worden zorgvuldig met de hand geselecteerd om alleen de beste kwaliteit te kunnen waarborgen. Na de oogst rijpt de wijn gedurende 5 maanden op gebruikt Frans eikenhout, wat bijdraagt aan de complexiteit en diepte van de smaak.
Smaakomschrijving:
Rijke aroma’s van verse limoen en abrikoos in de neus. Een opwekkende fijne mousse met een explosie van mandarijn op het palet. Mooie brioche en gist complexiteit verbreden het palet en leiden tot een lange elegante finish.
Achtergrondinformatie:
Het fruit voor deze wijn is met de hand geselecteerd van onze kalksteen rijke wijngaarden in Robertson. Deze wijngaarden hebben van nature een hoge concentratie kalk in de bodem wat zorgt voor een lage pH en hoge natuurlijke zuurgraad in de jonge basiswijn. Na het plukken wordt de hele tros met zachte hand geperst om het sap zo rustig mogelijk te onttrekken. Alleen het cuvée sap (premium quality) wordt geselecteerd voor de gisting. Voor additionele diepte in smaak en romige textuur van de cuvée wordt 50% vergist in 205L Piece Champenoise vaten. Na de gisting wordt de wijn 3 maanden op vat gerijpt en daarna selectief vermengd met andere percelen van de beste Chardonnay die vergist zijn op roestvrij staal. De basiswijn wordt voor de tweede gisting gebotteld.
De neus is expressief met tonen van vanille, citroen, sinaasappel, gebakken brood en bijenwas. In de mond intens fruit en pittige zuren, gevolgd door een lange afdronk.
Achtergrondinformatie:
Iona en Elgin zijn onafscheidelijk. Andrew, Rozy en de 20 families die hier op de farm leven, werken aan bijzondere wijnen uit een zeer bijzonder gebied. De ligging en klimatologische omstandigheden maken dit nog steeds uniek. Samen met wijnmaker Werner Muller en assistent Bobby Wallace worden er verfijnde kwaliteitswijnen geproduceerd van Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot Noir. Verderop vinden we de wijngaarden van Rozy, de Brocha Vineyards voor Syrah en de spectaculaire Langrug farm waar o.a. Sauvignon Blanc (voor Sophie), Pinot Noir en Nebbiolo staat.
Iona groeit tot één van de meest gerespecteerde estates in de wijde omgeving en bevestigd dit met de toevoeging van de grootse Single Vineyard Monopole lijn.
Smaakomschrijving:
Een levendige, frisse wijn met een verrukkelijke aroma van citrus en perzik. Een elegante, sprankelende witte wijn als aperitief en bij lichte maaltijden.
Deze wijn biedt aroma’s van witte peer, steenfruit en grapefruit, wat resulteert in een frisse en fruitige afdronk. Deze wijn wordt gemaakt van 100% Grenache Blanc-druiven, een variëteit die oorspronkelijk uit Spanje komt en bekend staat om zijn hoge alcoholgehalte en lage zuurgraad, met tonen van citrus en kruiden.
Perdeberg Wines, opgericht in 1941, staat bekend om het produceren van opmerkelijke ‘dryland’-wijnen die het unieke karakter van het terroir in Agter Paarl weerspiegelen. Het wijnhuis combineert traditionele vaardigheden met moderne en innovatieve technieken om superieure wijnen te produceren die de zintuigen prikkelen.
Smaakomschrijving:
Een verfijnde, krachtige Zuid-Afrikaanse Syrah. Tonen van zwarte bessen, viooltjes, rode bessen, vijgen en tabak. Het betreft een intense maar toch elegante wijn. De tannines subtiel en hij heeft een afdronk met een stevige structuur. Dit in balans gebracht door de fijne frisse zuren.
Achtergrondinformatie:
Het magische heuvellandschap, gelegen in de Swartland regio, dankt zijn naam aan de grote concentratie kaolien of chinaklei gebruikt om porselein te produceren in de bodem aanwezig is.
Als Wijnhuis ‘Boekenhoutskloof’ in 2009 het 135 hectare grote landgoed koopt waar toen enkel de wingerd voor het huidige Porseleinberg was beplant, en waar Eben Sadie het syrah fruit haalde voor zijn eerste Columella, wordt Callie Louw aangesteld als viticulturist. Callie, die wijnbouwkunde studeerde in Stellenbosch, was farmmanager en wijnmaker bij Tulbagh Mountain Vineyards (het latere Fable) en werd gezien als de geknipte man om de geplande aanplant van 87 hectare, vooral Syrah druivenstokken bestemd voor de topcuvées van BHK, in goede banen te leiden.
Het kleine perceeltje oudere Syrah stokken aangeplant in 1997, was bestemd voor zijn eigen privé project, waar hij quasi volledig carte blanche voor kreeg. Hij koos voor een wijn, die de ultieme reflectie zou zijn van het terroir dat hij dagelijks bewerkt. Lage rendementen, optimale rijpheid, natuurlijke gisting, zorgvuldig en gedoseerd gebruik van foudres, … staan allemaal ten dienste van het beoogde resultaat in de fles.
Smaakomschrijving:
Een verfijnde, krachtige Zuid-Afrikaanse Syrah. Tonen van zwarte bessen, viooltjes, rode bessen, vijgen en tabak. Het betreft een intense maar toch elegante wijn. De tannines subtiel en hij heeft een afdronk met een stevige structuur. Dit in balans gebracht door de fijne frisse zuren.
Achtergrondinformatie:
Het magische heuvellandschap, gelegen in de Swartland regio, dankt zijn naam aan de grote concentratie kaolien of chinaklei gebruikt om porselein te produceren in de bodem aanwezig is.
Als Wijnhuis ‘Boekenhoutskloof’ in 2009 het 135 hectare grote landgoed koopt waar toen enkel de wingerd voor het huidige Porseleinberg was beplant, en waar Eben Sadie het syrah fruit haalde voor zijn eerste Columella, wordt Callie Louw aangesteld als viticulturist. Callie, die wijnbouwkunde studeerde in Stellenbosch, was farmmanager en wijnmaker bij Tulbagh Mountain Vineyards (het latere Fable) en werd gezien als de geknipte man om de geplande aanplant van 87 hectare, vooral Syrah druivenstokken bestemd voor de topcuvées van BHK, in goede banen te leiden.
Het kleine perceeltje oudere Syrah stokken aangeplant in 1997, was bestemd voor zijn eigen privé project, waar hij quasi volledig carte blanche voor kreeg. Hij koos voor een wijn, die de ultieme reflectie zou zijn van het terroir dat hij dagelijks bewerkt. Lage rendementen, optimale rijpheid, natuurlijke gisting, zorgvuldig en gedoseerd gebruik van foudres, … staan allemaal ten dienste van het beoogde resultaat in de fles.
Smaakomschrijving:
Prettige neus met vleugen van peer, appel en ananas. De frisse smaak is levendig met ook weer invloeden van fruit zoals die van citroenschil en appel. De zuren van deze wijn zijn mooi in balans en ondersteunen een goede structuur.
Smaakomschrijving:
Sauvignon Blanc geeft een bleke witte wijn in het glas. In de neus is deze alles behalve bleek. Rijke tonen van citrus, tropisch fruit en zelfs iets kruidigs nodigen je uit een slok te nemen. Ook in de mond is deze wijn levendig, fris en vol van smaak en karakter.
Smaakomschrijving:
Een elegenate pinotage met in de neus kenmerken van zowel zwart fruit als rokerige aroma’s. In de mond een lichte kruidigheid met een mooie evenwichtige afdronk van leer en tabak.
Achtergrondinformatie:
Charles Back, eigenaar van Spice Route, is één van de pioniers in Swartland. Aan het eind van de jaren ’90 vond hij een wijngaard met daarop ruim dertig jaar oude Sauvignon Blanc stokken die wijn opleverde van uitzonderlijke kwaliteit. Samen met wijnmaker Eben Sadie plantte hij rondom dit oudste blok Sauvignon nieuwe druivensoorten aan, de meeste als losstaande struiken, zgn. ‘bush vines’. De basis van de winery werd een oude tabaksschuur, die vroeger Klein Amoskuil heette. De wijnen van Spice Route werden al snel een succes!
Voor het succes van deze en andere producenten in deze innoverende regio (er wordt zelfs gesproken van een ‘Swartland Revolutie’) is een combinatie van twee elementen bepalend. Als eerste de diepe bodems (verweerd graniet en ‘Koffieklip’) waarin de stokken diep kunnen wortelen om water te vinden. Daarnaast het klimaat met warme, droge zomers en koele, natte winters.
Eben Sadie is in 2002 zijn eigen wijnen gaan maken en de huidige wijnmaker van Spice Route, Charl du Plessis, heeft hem opgevolgd. Zijn wijnen zijn zeker ‘anders’ te noemen; bijvoorbeeld de sappige Pinotage waarin geen rubber te proeven is en een zeer speelse en serieuze blend genaamd Chakalaka (wat vertaald kan worden als ‘kliekjes’) waarin maar liefst 6 verschillende druiven verwerkt zijn!
Deze wijn presenteert zich met een helder strogele kleur. In de neus ontvouwen zich expressieve aroma’s van rijpe perzik, abrikoos en tropisch fruit zoals ananas, aangevuld met subtiele honingtonen. Op het gehemelte is de wijn vol en toch fris, met een levendige zuurgraad die de rijke fruitaroma’s in balans brengt. Hints van citrus en een fijne mineraliteit voegen complexiteit en diepte toe, resulterend in een elegante en aanhoudende afdronk.
Om de ware aard van de druif en het terroir te benadrukken, wordt deze wijn gemaakt van 100% Chenin Blanc, zonder houtrijping. Door een temperatuur gestuurde koude maceratie in roestvrijstalen tanks blijven de frisheid, het karakter van de druif en de levendigheid behouden. Hierna rijpt de wijn negen maanden op zijn fijne droesem (sur lie) om complexiteit en diepte te ontwikkelen.
Wildeberg is een kleine wijnboerderij gevestigd in Franschhoek, Zuid-Afrika. Jan du Plessis Rossouw, de huidige wijnmaker, is geboren om het familiebedrijf van zijn ouders voort te zetten. Hij volgde hiervoor een universitaire opleiding oenologie aan de ‘winemaking university of Stellenbosch’. Franschhoek ligt aan de uiterste rand van de kustelijke regio Westkaap. Naast de 10 hectare die dit wijnhuis in Franschhoek heeft, bezitten ze ook wijngaarden in andere delen van de prachtige Westkaap, ook wel de Wildeberg-terroirs genoemd. De rest van de druiven uit deze regionen worden gebruikt voor de productie van hun prijs-kwalitatieve Wild House-huiswijnen.
Deze karaktervolle Chenin Blanc is aromatisch complex en intrigerend. In de neus vinden we tonen van rijpe sinaasappel, perzik, rijpe appel en een subtiele hint van honing en wilde bloemen. De geur doet denken aan versgeperst sinaasappelsap, aangevuld met een minerale ondertoon. In de mond is de wijn vol en rijk, met een opvallende frisheid en spanning. De textuur is romig zonder log te worden, met een levendige zuurgraad en een droge, strakke minerale afdronk die lang blijft hangen.
Herkomst en terroir
De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van oude bush vines, geplant in de Smuts Block, een ruige, granietrijke wijngaard tussen Paarl en Table Mountain in de West-Kaap van Zuid-Afrika. Deze wijnstokken zijn niet opgehoogd aan draden (zoals bij moderne wijnbouw), maar groeien vrijstaand als struiken. Dit zorgt voor een natuurlijke opbrengstbeperking en daardoor geconcentreerde druiven met veel smaak. De wijngaard wordt bewerkt met dry farming (zonder irrigatie), wat de wortels dwingt diep te graven voor water – dit resulteert in wijnen met diepe expressie van terroir en natuurlijke mineraliteit.
Vinificatie
Na de handmatige oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en geperst. De gisting vindt deels plaats op roestvrij staal om de frisheid te behouden, en deels op oude Franse eikenhouten vaten voor extra structuur en complexiteit. De wijn ondergaat een korte rijping ‘sur lie’ (op gistcellen), wat bijdraagt aan de rondeur en diepte van de smaak.