Anita Moulin a Vent Coeur de Vigneronne 2017, Frankrijk

Wijngaard en Regio:

Afkomstig uit de lieu-dit ‘Aux Caves’ in de appellatie Moulin-à-Vent. Deze wijngaard ligt op een zanderige ondergrond die rijk is aan mangaan, op een hoogte van 220 meter, en is gericht op het zuid/zuidoosten. De wijnstokken zijn 45 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd in de wijngaard.

Vinificatie:

80% van de druiven wordt ontsteeld. Tijdens de gisting wordt de ‘hoed’ (de schilletjes die boven komen drijven) dagelijks naar beneden gedrukt om meer smaak en tannines te onttrekken. De gisting duurt 14 dagen. Na de gisting rijpt de wijn 11 maanden in eikenhouten vaten en vervolgens 5 maanden in de fles.

Smaak:

Genereus. Frambozen, kersen, aardbeien, zwarte bes. Body. Vanille, mokka, kruidnagel, witte peper en aarde. Irissen. Rode biet. Complex.

Astrolabe Malbec Cahors, Frankrijk

Smaakomschrijving:

Elegante krachtpatser uit de Cahors. Met een diepe karmijnrode kleur. Complex en gelaagd: zwarte bessen, bramengelei, mokka, amandelen, vanille, kaneel, de smaken blijven maar komen. Met een flinke concentratie. De wijn heeft 18 maanden op hout gerijpt, dit proef je subtiel. Met verfijnde tannines en een heerlijk lange, iets gepeperde afdronk.

Spijs & moment:

Een wijn die aan alle kanten om smaakrijke gerechten vraagt: een omelet met verse truffels (de zwarte truffel is een geliefd lokaal ingrediënt in de Cahors), een boerenlam, gegrilde ossenhaas of een stukje harde gerijpte kaas.

Past goed bij: truffel, gegrild rood vlees, lamsvlees, belegen kaas

Achtergrondinformatie:

Vinovalie is een uniek samenwerkingsverband tussen vier caves in het zuidwesten van Frankrijk: Rabastens (Gaillac), Técou (Gaillac), Côtes d’Olt (Cahors) en Fronton. Zij hebben de handen in één geslagen om als vier musketiers de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Gebruikmakend van vaak unieke omstandigheden en met respect voor tradities uit de streek worden moderne wijnen gemaakt die goed aansluiten bij de smaakvoorkeur van deze tijd.

Biscardo Neropasso Rosso IGT Veneto, Italie

De Neropasso wordt gemaakt van Corvinone, Corvina en Cabernet druiven, met de typische “appassimento” methode. Een deel van de druiven die gebruikt wordt voor deze wijn is gedroogd, dit wordt de ‘appassimento’ methode genoemd. Dit is een unieke methode die kenmerkend is voor de productie van wijnen uit de Veneto regio. Deze techniek heeft zijn roots in een ver verleden sinds de Romeinse tijd. De druiven worden voor het persen gedroogd.De nodige ervaring voor het drogen van de druiven voor de Neropasso is nodig. Om een uitstekende wijn te krijgen, is de ‘appassimento’ methode essentieel. Het is een zeer kritische en delicate fase van het wijnmaken.

De druiven moeten perfect rijp en gezond, als ze worden geselecteerd tijdens de handmatige oogst. De dunste trossen worden gekozen, met de druiven niet te dicht bij elkaar, zodat de lucht kan circuleren. De druiven worden in grote geperforeerde plastic kisten gelegd, om voor uitstekende ventilatie zorgen. De dozen worden gestapeld in de fruttaio, een grote luchtige kamer en de druiven worden periodiek gecontroleerd zodat de appassimento plaatsvindt op een perfecte manier.

Deze wijn heeft een intens robijnrode kleur. In het bouquet kruidig met hints van kersen, zwarte kersen en pruimen compote. Fijn en fluwelig op het palet, aanhouden met zachte tannine in de afdronk.

Deze wijn is heerlijk bij pasta, wit- en rood vlees, verse en gerijpte kazen.

 

Fact Sheet Biscardo IGT veneto neropasso

Bon Courage The Pepper Tree Shiraz, Zuid-Afrika

Wijnomschrijving:

In de neus aroma’s die doen denken aan kruidige pruimenjam vergezeld door peper en vanille. In de mond heeft de wijn een volle body en zachte tannines. De aroma’s van specerijen en pruimen komen ook in de mond weer naar voren.

Achtergrondinformatie:

Gemaakt van 100% Shiraz. Voor deze wijn gisten de hele druiven in tanks. Halverwege de gisting wordt de helft van de wijn in Frans eiken vaten gepompt, om daar verder te gisten. De andere helft gist verder op de schil ‘sur lie’. De wijn rijpt uiteindelijk nog 12 – 15 maanden in Frans eiken vaten.

Care Tinto Roble Grenache/Syrah, Spanje

Smaakomschrijving:

50% Garnacha en 50% Syrah, allen afkomstig uit streng geselecteerde eigen wijngaarden. De Care Roble heeft een intense kleur van zwarte kersen. Een complexe neus met aroma’s van rijp rood en zwart fruit. In de mond is het fruit duidelijk aanwezig. De smaken zijn perfect in evenwicht, vol en intens. Een lange afdronk.

Vinificatie:

Koude schilinweking gedurende 4 dagen. Alcoholische fermentatie onder constante temperatuur (28 graden Celsius), gevolgd door een rijping op eiken barriques gedurende 3 maanden.

Achtergrondinformatie:

Bodegas Anadas bevindt zich in het hart van de DO Cariñena en is één van de oudste (1935) familiebedrijven in deze regio met zeer groot potentieel. Ze produceren voornamelijk rode wijnen op basis van Garnacha, aangevuld met witte en rosé wijnen. Dit levert een breed assortiment wijnen op, allen bekend onder de naam CARE. Dit is de oude, Romeinse naam voor Cariñena. Het CARE project is een exclusief, innovatief en zeer toegewijd project. Alle elementen om deze hoge kwaliteitswijnen te produceren zijn met de grootste zorg en uiterst nauwgezet gekozen;de keuze van de wijngaarden, gebaseerd op de kwaliteit van het fruit, de infrastructuur voor een perfecte vinificatie etc. De gezichten op de etiketten, die de zon en de bodem van de wijn weerspiegelen, zijn het werk van de kunstenaar Enrique Torrijos.Vanuit Engelstalig oogpunt kunnen we CARE ook interpreteren, als zijnde de zorgzaamheid en het respect dat Bodegas Anadas laat zien bij het maken van al hun wijnen.

Chateau du Vieux Parc Corbieres Rouge, Frankrijk

Druiven:

50% Syrah, 40% Grenache, 10% Carignan

Smaakomschrijving:

In de neus open en rijp, puur zwart fruit, wat specerijen, licht florale toets, invloed van Syrah. In de smaak wederom mooi fruit, pikante kruidigheid en wat laurier. Zachte tannines zorgen voor de nodige grip. Heel kenmerkende wijn voor de appellation.

Château du Vieux Parc is eigendom van Louis en Claudine Panis. Het wijngaardbezit omvat circa 62 hectare.

Perfectionist

Louis Panis is een echte wijnenthousiast en een geweldige perfectionist. Zijn rode Corbières is uiterst verfijnd. De Cuvée Selection is in één woord geweldig! Deze is afkomstig van zeer oude Syrah-stokken. De wijn ondergaat een vatrijping van 12 maanden op Frans eikenhout.

Internationale erkenning

In de loop der jaren heeft Château du Vieux Parc een indrukwekkend aantal prijzen in de wacht gesleept, waardoor het meer internationale bekendheid heeft gekregen.

Vernieuwingen

In 2000 volgde een grote investering, waarbij de wijnkelders en de opslagruimte compleet werden vernieuwd. In 2005 trad zijn zoon Guillaume toe tot het bedrijf, na een gedegen wijnopleiding en diverse stages te hebben gevolgd. Guillaume’s invloed zorgt voor een frisse kijk op zaken en leidt tot verdere kwaliteitsverbeteringen. Een bedrijf om te blijven volgen!

Corbières

Het wijnhuis bevindt zich in de gemeente Corbières in de regio Aude. Het is een bergachtig gebied, vlak onder Narbonne en Carcassonne. Het gebied kent een lange wijntraditie. De Romeinen verscheepten reeds grote hoeveelheden wijn vanuit de haven van Narbonne.

Druivenrassen
Voor rode wijn: Carignan, Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsaut, Terret, Macabéo (de laatste drie in totaal niet meer dan 10%).
Voor witte wijn: Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc, Ugni Blanc, Roussanne, Rolle, Maccabéo, Marsanne.

Rendement

Maximaal 54 hl/ha.

Klimaat
Mediterraans met warme tot zeer warme zomers en zachte winters. De Tramontana, een droge wind afkomstig uit het noorden, maakt dit tot één van de droogste regio’s van Frankrijk.

Bodem
De regio Corbières kent veel subregio’s. Grofweg is het op te splitsen in de Corbières-Maritimes, die zich uitstrekt langs de kust. Hier is de bodem overwegend kalkhoudend. De Hautes-Corbières is bergachtig, met een rotsachtige bodem van leisteen.

Chateau La Pensee Lalande Pomerol 2018, Frankrijk

Achtergrondinformatie:

Men dankt zijn reputatie aan de jarenlange productie van wijnen op een zeer hoog kwaliteitsniveau. Dit hoge niveau kan men halen doordat men alleen druiven gebruikt van de oudste wijnstokken. Verder past men hier de zogenaamde “ vendanges vertes “ toe. Dit wil zeggen dat men tijdens de groei van de druiven al meerdere keren in de wijngaard onrijpe druiven en overbodig groen wegknipt, hierdoor kunnen de druiven dus optimaal rijpen. Men haalt hier dus ook de gehele oogst met de hand binnen. De assemblage bestaat voor het overgrote deel uit Merlot en wordt aangevuld met zowel Cabernet Sauvignon als Cabernet Franc. De wijngaarden liggen dan wel in de Lalande , maar de kwaliteit staat absoluut op het niveau van de Pomerols.

Smaakomschrijving:

Sappige levendige vruchten, zoals frambozen, aardbeien en zwarte bessen, afgewerkt met hints van geroosterde noten, specerijen en koffie. Een mooie geur van zoethout, cacao en zwarte vruchten komt naar voren.

Clivus Valpolicella Ripasso, Italië

Achtergrondinformatie:

Valpolicella Ripasso Clivus. De rode wijnbereiding is traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). De druiven worden na de pluk ingedroogd, voor een vollere en intensere smaak. Een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.

Deze volle en krachtige wijn is gemaakt volgens een Italiaanse methode (Appassimento) die vooral toegepast wordt bij Ripasso en Amarone wijnen. Het ‘Appassimento’ proces duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Dit drogen van de druiven leidt een toename van suikers in de druiven. En ook krijgen de druiven veel meer extract.

Clos Saint Jean Chateauneuf du Pape Rouge 2015, Frankrijk

Vinificatie:

Na de oogst wordt 90% van de druiven ontsteeld. Vervolgens worden de druiven apart van elkaar vergist in betonnen vaten. Dit kan, inclusief schilweking, tot 35 dagen duren. Na de gisting ondergaat Grenache een rijping in betonnen vaten voor 16 maanden. De andere druivenrassen worden opgevoed in nieuwe, eikenhouten vaten voor een periode van één jaar.

Smaak

Volle wijn, rijk aan tonen van kruiden (laurier, kaneel) en zwart fruit (bramen, zwarte bessen). Krachtige, lange afdronk.

Colle Sori Negroamaro/Merlot Appassimento, Italië

Korte smaakomschrijving:

Diep robijnrood van kleur met purperen reflexen. Aroma’s van zwarte bessen, rijpe bramen en rozijntjes stuiven het glas uit. Wat een power zit er in deze wijn zowel in geur als in smaak. Overweldigend rijp zwart fruit, zwarte bes, cassis, krenten een vleugje zoete speelsheid van de houtopvoeding (vanille, chocola). Een stevige body en structuur. Een stoere maar zeer elegante wijn met een lange zinderende finale!

Conte di Campiano Primitivo Manduria Riserva, Italie

Deze Primitivo di Manduria Riserva is gemaakt van 100% Primitivo druiven, afkomstig uit Puglia. De druiven worden handmatig geplukt. De wijn rijpt 12 maanden in houten vaten en de fermentatie vindt plaats in stalen tanks onder een gecontroleerde temperatuur.

Een mooie intens robijnrode kleur. In de neus veel en complexe aroma’s met tonen van cacao, koffie en vanille. Op het palet een volle body en goed in balans, zachte en rijke wijn met fijne tannine.

Heerlijk in combinatie met rood vlees, wild en hartige voorgerechten.

Covila Rioja Crianza, Spanje

Smaakomschrijving:

Volle krachtpatser uit Spanje. Met een intense dieprode kleur. De geur is complex: een concentratie van zwarte bessenjam, wat rijp rood fruit en iets vanille en cacao. De textuur is fluweelachtig en romig en het hout en fruit zijn goed met elkaar geïntegreerd. De lange afdronk maakt deze modern gemaakte Rioja helemaal compleet.

Achtergrondinformatie:

Liefhebbers van wat vollere rode wijnen drinken deze Rioja gewoon zo. Het gros zal er echter de voorkeur aan geven om er iets bij te eten. Deze rode Spanjaard schenk je bij allerlei geliefde, niet al te ingewikkelde gerechten, zoals pasta met vleessaus, gegrilde worstjes of een broodje hamburger. En natuurlijk bij pasta!

Past goed bij: kalfsvlees, pasta, tapas, worstjes, hamburgers, klein wild

Fact Sheet Covila II Crianza

Diente de Leon Tempranillo, Spanje

Smaakomschrijving:
Een toegankelijke Tempranillo die op het fruit gemaakt is. Een typische Spaanse druif die een aangename, zachte en vriendelijke wijn oplevert. Goede prijs-kwaliteitverhouding.
Achtergrondinformatie:
De coöperatie Jesus del perdon in Manzanares in het noordoosten van Spanje werd in 1954 opgericht door 102 wijnbouwers. In 2000 fuseerde zij met 2 ander cooperaties in de regio, dat resulteerde in één grote coöperatie met 700 wijnbouwers met een totale productie van 25 miljoen kilo druiven. De laatste jaren zijn er grote investeringen gedaan aangaande de vinificatie technieken. Men beschikt over 3600 hectare wijngaard, waarop naast voornamelijk Airen ook Macabeo, Chardonnay en Cencibel worden verbouwd maar ook Tempranillo, Merlot en Syrah

Domaine Bousquet Gaia, Argentinië

Deze Gaia blend is gemaakt van Malbec en Syrah, aangevuld met Cabernet Sauvignon druiven. De druiven voor deze wijn worden handmatig geoogst en zorgvuldig gesorteerd en de bodem van de wijnstokken bestaat uit grind en zand. De wijn rijpt 10 maanden in nieuwe eikenhouten Franse vaten.

Een donker violette, bijna zwarte kleur. In de neus intense aroma’s van rode en zwarte bessen, veel lagen van zijdezachte ronde tannines met tonen van viooltjes, bramen en specerijen. Een zijdezacht palet met ronde tannines, tonen van bramen, specerijen, truffels die zorgen voor een aromatische complexiteit en een prachtige finish.

Deze wijn gaan goed samen met gegrild rood vlees, vlees met rijke sauzen, kazen en chocoladedesserts.

Domaine Bousquet Malbec, Argentinië

Smaakomschrijving:

Violet van kleur, bijna zwart, typisch voor een Argentijnse malbec van topkwaliteit. In de neus vindt men, intense rijke aroma’s van zwart fruit en een hint van zwarte peper. Deze wijn beschikt over een uitstekende structuur en lengte. In de mond treft men zwarte bessen, pruimen en een hint van chocolade met een zachte en soepele finish.

Achtergrondinformatie:

Gemaakt van organische geteelde druiven, grotendeels van wijngaarden in Tupungato op een hoogte van 1200 meter. Dit is een van de hoogste plekken van Mendoza. Hij is gemaakt van 100% Malbec druiven en heeft contact gehad met Amerikaans en Frans eiken gedurende de fermentatie. Daarna rijpt de wijn nog eens 4 maanden in de fles.

Domaine du Pre Baron Touraine Gamay, Frankrijk

Smaakomschrijving:

Fonkelend paars is deze wijn met een geurend fruitpalet van frambozen en rode kersen. In de frisse bijna pittige smaak proeven we naast het rode fruit ook zwarte kersen en een hint van aalbes. De afdronk is beendroog. Deze soepele, frisse smaakstijl is op zijn best licht gekoeld!

0
    0
    Je bestelling
    Je bestelling is leeg