Ada Nada Dolcetto d’Alba Autinot 2018, Italië

De Dolcetto is fruitig met eetlustopwekkende zuren en zijdezachte tannines. Beide barbaresco’s kenmerken zich door tonen van rijp fruit, zoethout en balsamico en de typische hartigheid van een nebbiolo in de afdronk.

De dolcetto druif staat vaak aangeplant op noordhellingen omdat de zuidhellingen normaal gesproken gereserveerd worden voor de edele nebbiolo druif. Niet bij Ada Nada, daar staan de dolcetto stokken gebroederlijk naast de nebbiolo in de Rombone en Valeirano wijngaarden. Bovendien zijn de stokken gemiddeld 45 jaar oud en dit geeft de wijn meer diepgang. De druiven worden handmatig geoogst in september. Daarna vindt de vinificatie plaats op stalen tanks die in de wintermaanden buiten worden gezet zodat de wijn zich kan settelen. Botteling gebeurt in het voorjaar en na 3 maanden flesrijping komt de wijn op de markt.

Anita Moulin a Vent Coeur de Vigneronne 2023, Frankrijk

Afkomstig uit de lieu-dit ‘Aux Caves’ in de appellatie Moulin-à-Vent. Deze wijngaard ligt op een zanderige ondergrond die rijk is aan mangaan, op een hoogte van 220 meter, en is gericht op het zuid/zuidoosten. De wijnstokken zijn 45 jaar oud. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd in de wijngaard.

Vinificatie:

80% van de druiven wordt ontsteeld. Tijdens de gisting wordt de ‘hoed’ (de schilletjes die boven komen drijven) dagelijks naar beneden gedrukt om meer smaak en tannines te onttrekken. De gisting duurt 14 dagen. Na de gisting rijpt de wijn 11 maanden in eikenhouten vaten en vervolgens 5 maanden in de fles.

Smaak:

Genereus. Frambozen, kersen, aardbeien, zwarte bes. Body. Vanille, mokka, kruidnagel, witte peper en aarde. Irissen. Rode biet. Complex.

Antinori Solaia 2019, Italië

Smaakomschrijving:

De Solaia is een krachtige fluweelrode wijn met prachtige aroma’s van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn. De tannine zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft. Dit is een royale en uiterst expressieve editie met veel donker fruit, kruiden en zoete tabak. De tannine zijn prachtig fluweelzacht en zacht. Een wijn voor de liefhebbers en verzamelaars!

Antinori Solaia 2020, Italië

Smaakomschrijving:

De Solaia is een krachtige fluweelrode wijn met prachtige aroma’s van zwarte peper, koffie, chocolade, vanille, pruimen en ingemaakt fruit. De smaak is zacht en volledig in evenwicht met de geur, waarbij hints van fruit, zoethout en koffie te proeven zijn. De tannine zijn niet overheersend en zorgen ervoor dat de wijn een mooie volle afdronk heeft. Dit is een royale en uiterst expressieve editie met veel donker fruit, kruiden en zoete tabak. De tannine zijn prachtig fluweelzacht en zacht. Een wijn voor de liefhebbers en verzamelaars!

Astrolabe Malbec Cahors, Frankrijk

Smaakomschrijving:

Elegante krachtpatser uit de Cahors. Met een diepe karmijnrode kleur. Complex en gelaagd: zwarte bessen, bramengelei, mokka, amandelen, vanille, kaneel, de smaken blijven maar komen. Met een flinke concentratie. De wijn heeft 18 maanden op hout gerijpt, dit proef je subtiel. Met verfijnde tannines en een heerlijk lange, iets gepeperde afdronk.

Spijs & moment:

Een wijn die aan alle kanten om smaakrijke gerechten vraagt: een omelet met verse truffels (de zwarte truffel is een geliefd lokaal ingrediënt in de Cahors), een boerenlam, gegrilde ossenhaas of een stukje harde gerijpte kaas.

Past goed bij: truffel, gegrild rood vlees, lamsvlees, belegen kaas

Achtergrondinformatie:

Vinovalie is een uniek samenwerkingsverband tussen vier caves in het zuidwesten van Frankrijk: Rabastens (Gaillac), Técou (Gaillac), Côtes d’Olt (Cahors) en Fronton. Zij hebben de handen in één geslagen om als vier musketiers de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Gebruikmakend van vaak unieke omstandigheden en met respect voor tradities uit de streek worden moderne wijnen gemaakt die goed aansluiten bij de smaakvoorkeur van deze tijd.

Benjamin Leroux Pinot Noir Bourgogne 2022, Frankrijk

Smaakomschrijving:

Een klassieke Pinot Noir, kersen, elegantie, lichte aardse ondertonen, maar vooral sappig.

Achtergrondinformatie:

Benjamin Leroux, voorheen manager / wijnmaker van Domaine Comte Armand, lanceerde zijn eigen label met de vintage 2007. Hij werkt vanuit een gloednieuwe wijnmakerij in het centrum van Beaune (vlak bij de Boulevard) die hij deelt met Dominique Lafon en twee andere wijnbouwers. De operatie is erg klein en zal zich uiteindelijk specialiseren, voornamelijk in Puligny en Volnay, maar ook met vele andere appellations. Hoewel er meer dan twintig terroirs worden geproduceerd, is dit zeker een ‘micro-negociant’-operatie met slechts twee tot vijf vaten gemaakt van de meeste cuvees. Leroux werkt met wijngaarden die hij beheert, wijngaarden die hij bezit en koopt ook fruit (nooit sap of wijn) van telers met wie hij nauw kan samenwerken; telers die de kwaliteit van fruit produceren die voldoet aan de strenge normen van Leroux. Een klassieke Pinot Noir, kersen, elegantie, lichte aardse ondertonen, maar vooral sappig.

Bogle Zinfandel, USA

Smaakomschrijving:

De Bogle Old Vine Zinfandel is een sappige wijn met tonen van zoet rijp fruit i.c.m. harmonieuze tannines en een mooie lange kruidige afdronk. In het glas een robijnkleur met dikketranen, eenkruidige neus met zwarte pruimen en een gerookte ondertoon.

Bon Courage The Pepper Tree Shiraz, Zuid-Afrika

Wijnomschrijving:

In de neus aroma’s die doen denken aan kruidige pruimenjam vergezeld door peper en vanille. In de mond heeft de wijn een volle body en zachte tannines. De aroma’s van specerijen en pruimen komen ook in de mond weer naar voren.

Achtergrondinformatie:

Gemaakt van 100% Shiraz. Voor deze wijn gisten de hele druiven in tanks. Halverwege de gisting wordt de helft van de wijn in Frans eiken vaten gepompt, om daar verder te gisten. De andere helft gist verder op de schil ‘sur lie’. De wijn rijpt uiteindelijk nog 12 – 15 maanden in Frans eiken vaten.

Casa Ermelinda Flor de la Mar Tinto, Portugal

Smaakomschrijving:

Blend van 25% Syrah, 25% Castelão, 25% Aragonés en 25% Alicante Bouschet. Vinificatie in temperatuur geregelde RVS tanks gevolgd door 6 maanden houtlagering op Frans en Amerikaans eiken. Flor de la Mar Tinto heeft een mooie donker rode kleur, in de geur prachtig verbonden aroma’s van rijp rood fruit, hout en specerijen. De smaak is rijk, vol stevig met aantrekkelijke fruitigheid en tonen van hout en vriendelijke tanninse, gevolgd door een lange rijke afdronk.

Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019, Frankrijk

De Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 is een prachtige en verfijnde wijn die zijn oorsprong vindt in het prestigieuze Margaux-appellatie in de Bordeaux-regio van Frankrijk. Deze wijn is een zorgvuldig samengestelde blend van vier druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Elke druivensoort draagt bij aan de complexiteit en diepgang van de wijn, waardoor deze een veelzijdige en elegante smaakbeleving biedt.

De druiven worden met de hand geplukt, wat garant staat voor een zorgvuldige selectie van alleen de beste trossen. Na de pluk ondergaat de wijn een fermentatieproces op eikenhouten vaten, waar de wijn 17 maanden rijpt. Het gebruik van eikenhout zorgt voor subtiele houttonen en een verfijnde structuur, die de wijn verder complexifieert en haar unieke karakter versterkt.

De kleur van de wijn is een diepe, Bordeauxrode tint, verrijkt met paarse reflecties die haar jeugdigheid en intensiteit weerspiegelen. Bij het inschenken komt de geur van de wijn volledig tot leven, met uitgesproken aroma’s van rijpe zwarte braambessen, donkere kersen en een vleugje specerijen. Deze geurige aroma’s worden ondersteund door subtiele houttonen die het geheel een extra dimensie geven.

In de mond is de Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 goed gebalanceerd, met een uitstekende body die de rijke smaken van het fruit en de specerijen perfect in harmonie brengt. De tannines zijn mooi verweven en zorgen voor een soepele, zijdezachte structuur die de wijn bijzonder toegankelijk maakt. De afdronk is lang en elegant, waarbij de smaak zich langzaam ontwikkelt en blijft hangen, wat getuigt van de kwaliteit en het rijpingspotentieel van de wijn.

Deze wijn is een uitstekende keuze om te combineren met diverse soorten rood vlees, zoals een goed gegrilde entrecote of een stoofpot van rundvlees. Ook bij stevigere kazen of een rijk gevulde pasta kan deze wijn uitstekend tot zijn recht komen. Dankzij de complexiteit en het verouderingspotentieel kan de Château du Tertre Margaux Grand Cru Classé 2019 nog enkele jaren in de kelder worden bewaard, waarbij de smaken zich verder zullen ontwikkelen en verdiepen.

Chateau du Vieux Parc Corbieres Rouge, Frankrijk

Druiven:

50% Syrah, 40% Grenache, 10% Carignan

Smaakomschrijving:

In de neus open en rijp, puur zwart fruit, wat specerijen, licht florale toets, invloed van Syrah. In de smaak wederom mooi fruit, pikante kruidigheid en wat laurier. Zachte tannines zorgen voor de nodige grip. Heel kenmerkende wijn voor de appellation.

Château du Vieux Parc is eigendom van Louis en Claudine Panis. Het wijngaardbezit omvat circa 62 hectare.

Perfectionist

Louis Panis is een echte wijnenthousiast en een geweldige perfectionist. Zijn rode Corbières is uiterst verfijnd. De Cuvée Selection is in één woord geweldig! Deze is afkomstig van zeer oude Syrah-stokken. De wijn ondergaat een vatrijping van 12 maanden op Frans eikenhout.

Internationale erkenning

In de loop der jaren heeft Château du Vieux Parc een indrukwekkend aantal prijzen in de wacht gesleept, waardoor het meer internationale bekendheid heeft gekregen.

Vernieuwingen

In 2000 volgde een grote investering, waarbij de wijnkelders en de opslagruimte compleet werden vernieuwd. In 2005 trad zijn zoon Guillaume toe tot het bedrijf, na een gedegen wijnopleiding en diverse stages te hebben gevolgd. Guillaume’s invloed zorgt voor een frisse kijk op zaken en leidt tot verdere kwaliteitsverbeteringen. Een bedrijf om te blijven volgen!

Corbières

Het wijnhuis bevindt zich in de gemeente Corbières in de regio Aude. Het is een bergachtig gebied, vlak onder Narbonne en Carcassonne. Het gebied kent een lange wijntraditie. De Romeinen verscheepten reeds grote hoeveelheden wijn vanuit de haven van Narbonne.

Druivenrassen
Voor rode wijn: Carignan, Grenache, Mourvèdre, Syrah, Cinsaut, Terret, Macabéo (de laatste drie in totaal niet meer dan 10%).
Voor witte wijn: Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc, Ugni Blanc, Roussanne, Rolle, Maccabéo, Marsanne.

Rendement

Maximaal 54 hl/ha.

Klimaat
Mediterraans met warme tot zeer warme zomers en zachte winters. De Tramontana, een droge wind afkomstig uit het noorden, maakt dit tot één van de droogste regio’s van Frankrijk.

Bodem
De regio Corbières kent veel subregio’s. Grofweg is het op te splitsen in de Corbières-Maritimes, die zich uitstrekt langs de kust. Hier is de bodem overwegend kalkhoudend. De Hautes-Corbières is bergachtig, met een rotsachtige bodem van leisteen.

Chateau La Pensee Lalande Pomerol 2021, Frankrijk

Achtergrondinformatie:

Men dankt zijn reputatie aan de jarenlange productie van wijnen op een zeer hoog kwaliteitsniveau. Dit hoge niveau kan men halen doordat men alleen druiven gebruikt van de oudste wijnstokken. Verder past men hier de zogenaamde “ vendanges vertes “ toe. Dit wil zeggen dat men tijdens de groei van de druiven al meerdere keren in de wijngaard onrijpe druiven en overbodig groen wegknipt, hierdoor kunnen de druiven dus optimaal rijpen. Men haalt hier dus ook de gehele oogst met de hand binnen. De assemblage bestaat voor het overgrote deel uit Merlot en wordt aangevuld met zowel Cabernet Sauvignon als Cabernet Franc. De wijngaarden liggen dan wel in de Lalande , maar de kwaliteit staat absoluut op het niveau van de Pomerols.

Smaakomschrijving:

Sappige levendige vruchten, zoals frambozen, aardbeien en zwarte bessen, afgewerkt met hints van geroosterde noten, specerijen en koffie. Een mooie geur van zoethout, cacao en zwarte vruchten komt naar voren.

Chateau Musar Bekaa Valley 2018, Libanon

Smaakomschrijving:

De Musar heeft een rijke aromatische en fruitig neus vol moerbeien, zwarte kersen met een hint van mokka. In het glas een donkere, bijna bloedrode kleur. Een intense smaak met een geconcentreerd palet, vol volume welke wordt gekarakteriseerd door zwart fruit. Dit met een elegante kruidigheid. Zachte en sappige tannines en een lange finale.

Clivus Valpolicella Ripasso, Italië

Achtergrondinformatie:

Valpolicella Ripasso Clivus. De rode wijnbereiding is traditioneel (plukken, persen, alcoholische gisting, rijping). De druiven worden na de pluk ingedroogd, voor een vollere en intensere smaak. Een blend van Corvina Veronese, Rondinella en Molinara.

Deze volle en krachtige wijn is gemaakt volgens een Italiaanse methode (Appassimento) die vooral toegepast wordt bij Ripasso en Amarone wijnen. Het ‘Appassimento’ proces duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Dit drogen van de druiven leidt een toename van suikers in de druiven. En ook krijgen de druiven veel meer extract.

Clos de la Roilette Fleurie 2022 – 375ml, Frankrijk

Smaakomschrijving:

De wijn houdt een prachtig rode kleur en ruikt delicaat naar viooltjes en framboosjes. Mooi uitgebalanceerd en vol en fruitig van smaak in de mond. Lekker notig en kruidig en gegrild met een toefje leer.

Deze lokale koningin, de Fleurie Clos de la Roilette, wordt gemaakt van Gamay druiven van circa 40 jaar oude wijnstokken. De druiven gisten een dag of 10 in cementen cuvées. Daarna rijpt de wijn 6 maanden in eiken vaten.

Clos Saint Jean Chateauneuf du Pape Rouge 2022, Frankrijk

Vinificatie:

Na de oogst wordt 90% van de druiven ontsteeld. Vervolgens worden de druiven apart van elkaar vergist in betonnen vaten. Dit kan, inclusief schilweking, tot 35 dagen duren. Na de gisting ondergaat Grenache een rijping in betonnen vaten voor 16 maanden. De andere druivenrassen worden opgevoed in nieuwe, eikenhouten vaten voor een periode van één jaar.

Smaak

Volle wijn, rijk aan tonen van kruiden (laurier, kaneel) en zwart fruit (bramen, zwarte bessen). Krachtige, lange afdronk.

0
    0
    Je bestelling
    Je bestelling is leeg