Heerlijke witte wijn van sappig wit fruit.
Deze wijn heeft veel tonen van sappig wit fruit – rijpe peer en appel vooral – plus een sympathiek klein zoetje en zachte zuren.
De Auxerrois druif, ook wel Pinot Auxerrois genoemd, is een witte druif. Het is een Frans druivenras en een kruising tussen de Pinot en de Heunisch Weiss. De naam Auxerrois is afkomstig uit het Franse graafschap Auxerre. Deze witte druif van goede kwaliteit komt vooral voor in de Elzas, de Moezel en Luxemburg.
De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.
Smaakomschrijving:
Intense smaken van peer, appel, kruidige abrikoos en hints van clementine en wordt afgerond met een mooie mineraliteit en een romige, lange gestructureerde afdronk.
Druiven:
Roussanne (30%), Viognier (20%), Chenin Blanc (20%), Semillon (15%) en Chardonnay (15%)
Achtergrondinformatie:
Avondale is één van de oudste wijnhuizen in Paarl. Wijnmaker Jonathan Grieve maakt wijnen met behulp van de natuurlijke eco-systemen. Het water van de Drakensteinse bergwatervallen stroomt naar beneden over de wijngaarden en de eeuwenoude rivierbedding, waar de wijnmakerij en wijnkelders over- en omheen zijn gebouwd. In de hete zomerzon zorgt dit water voor natuurlijke afkoeling van de druiven.
Smaakomschrijving:
Zilte minerale wijn door de granieten bodem. De aanzet is fris en slank met veel concentratie en intensiteit. De structuur van de wijn is rijk met
een uitbundig karakter. De afdronk is spannend met veel knisperend fruit en mineraliteit.
Het wijnhuis:
De privé kelder van Babylon’s Peak ligt op de hellingen van Paardeberg, tussen Malmesbury en Paarl. De kelder is gebouwd op de boerderij Nooitgedacht, die 4 generaties lang tot het eigendom van de familie Basson behoorde. Zoon Stephan Basson, is vandaag de dag naast eigenaar van het wijnlandgoed, ook zeer talentvol wijnmaker. In de regio Swartland is hij inmiddels berucht om zijn prachtige wijnen. Hij maakt zijn wijnen van het beste rijpe fruit, handmatig geoogst, waardoor zijn wijnen ieder jaar weer uniek en kwalitatief hoog zijn.
De winery ‘Babylon’s Peak’ is vernoemd naar de granieten ‘piek’ (berg) die in een punt boven de wijngaarden uitsteekt. In de volksmond is deze ‘piek’ beter bekend als ‘de Babylonstoren’. De historie van het wijnlandgoed gaat terug naar 1948; de oude kelders onder het landgoed werden gezamenlijk gebruikt voor wijnproductie. Later groeide dit uit tot een samenwerking, een coöperatie van de lokale wijnboeren. In de vroege jaren van 2001, besloot wijnmaker Stephan Basson de kelder te renoveren en zijn droom te realiseren. Het landgoed werd zijn eigendom. Hij besloot lokale druiven te gebruiken als basis voor zijn wijnproductie. “Ik ben ervan overtuigd dat Chenin Blanc en Shiraz de pareltjes van de Paardeberg zijn”, aldus Stephan. Zijn wijnproductie en jaarlijkse kwaliteit werd groots, en niet geheel verwonderlijk won hij voor drie opeenvolgende oogstjaren – 2007, 2008 en 2009 – een Veritas Gold Award. De afgelopen jaren werd het wijndomein groter en bekender. Vandaad de dag richt Babylon’s Peak zich ook op typische Rhône-stijl wijnen, gemaakt van Mourvédre, Grenache en Viognier.
Smaakomschrijving:
Een verfrissende wijn met aroma’s van citrusvruchten, banaan en peer. Verder proef je geroosterd brood en hints van honing en vanille.
Smaakomschrijving:
Complexe, maar levendige wijn met geel fruit,
kweepeer, amandelen, kruiden en limoen. Het fruit en de mineraliteit
zijn perfect in balans en zorgen voor een aromatische en licht ziltige
afdronk.
Druiven:
Viura, Malvasia, Garnacha Blanca
Achtergrondinformatie:
De druiven worden handmatig geoogst en afzonderlijk
geperst en in roestvrijstalen tanks vergist. De drie wijnen rijpen
daarna individueel 12 maanden in Amerikaanse eikenhouten vaten.
Na de houtrijping volgt de assemblage en een jaar flesrijping.
Barón de Ley werd in 1985 opgericht door een team van ervaren
wijnprofessionals uit Rioja dat een nieuw type wijnhuis wilde opzetten, met een
voor de regio geheel nieuwe aanpak. Het voormalige klooster met 90 hectare
land bood hun de kans om wijnen te maken van druiven uit eigen wijngaarden.
Bijzonder, want in Rioja zijn de meeste wijngaarden nog altijd in handen van
druivenboeren die hun druiven aan de wijnhuizen verkopen. Barón de Ley is
befaamd om zijn Reserva-wijnen: krachtig, geconcentreerd en complex, maar
ook fruitgedomineerd en daardoor aantrekkelijk voor een brede groep
wijndrinkers. Met autochtone druiven zoals garnacha, graciano, maturana en
garnacha blanca naast tempranillo blijft Barón de Ley trouw aan zijn roots, maar
verbreed het de mogelijkheden om nieuwe, onderscheidende wijnen te maken.
De wijnen van Barón de Ley zijn 100% Rioja, maar hebben stuk voor stuk een
eigentijds karakter.
Smaakomschrijving:
Deze mooie frissen en zuivere sauvignon blanc komt uit het Zuiden van Frankrijk. Rijke typische sauvignon blanc neus, geurig en fris droog in de afdronk. Super lekker bij vis gerechten, frisse salades of bij de borrel! In de neus wat tonen van steenfruit en in de afdronk mooi droog.
Deze wijn word speciaal voor ons gemaakt. Na het selecteren van de druiven worden deze gekoeld naar de pers gebracht om vervolgens als mooie frisse witte wijn gebotteld te worden. Belle Chevre, le Petit Batard, de bastaard, wordt zo genoemd omdat hij anders is dan anderen. Hij gaat zijn eigen weg en heeft geen anderen nodig.
In de neus heel licht rokerig, romig en vol fruitig. In de mond rijpe gele appel, kweepeer, abrikoos. Een evenwichtig glas met zowel een mooie rijpheid, vulling als fruit, lange finale en een ingetogen kruidigheid.
Fantastische, krachtige en romige Grüner Veltliner met toch voldoende elegantie.
Het Wijnhuis:
Bernhard Ott zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is een begrip in Oostenrijk: hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Dit heeft te maken met zijn niet onaanzienlijke gestalte maar veel meer nog met de kwaliteit van zijn grüner veltliners. Het bedrijf ligt in Niederösterreich in de Wagram, bijna tegen Kamptal aan en werd opgericht in 1889. Vanuit het dorp Feuersbrunn, dat in de vlakte van het oude stroomgebied van de Donau ligt, loopt de ‘Kellergasse’ omhoog de wijngaarden in. De wijngaarden liggen daardoor allen dichtbij het domein, meestal in Wagram en een klein deel in Kamptal en liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter. De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. Bernhard staat sinds 1993 aan het roer: hij was toen 21 maar kreeg van zijn ouders het vertrouwen zelfstandig de wijnen te maken en die hebben daar geen spijt van gekregen! Zo werd Bernhard als eerste producent uit Wagram in de Falstaff uitgekozen tot ‘Winzer des Jahres’ en kreeg zijn Rosenberg 2015 bij Parker 94-96 punten.
De wijnen zijn zeer zuiver en precies en de afgelopen 15 jaar steeds fijner en subtieler geworden. Sinds 2006 wordt biologisch dynamisch gewerkt.
Smaakomschrijving:
Deze LingeWit|Cuvée Barrique is gemaakt van de druivenrassen; Johanniter, Solaris en Souvignir Gris. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Tijdens de vinificatie, op nieuw eikenhouten barrique, ontstaat een robuuste witte wijn. LingeWit|Cuvée Barrique heeft een stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance.
Wijn & Spijs:
Geniet van LingeWit|Cuvée Barrique met zijn favoriete disgenoot; warm gerookte zalm met een romig botersausje met Prepluk Verjus Goud.
Smaakomschrijving:
LingeWit|Johanniter heeft een fris bouquet, een verfijnde smaak van appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje.
Wijn & Spijs:
Geniet van LingeWit |Johanniter onder het genot van rivierkreeftjes, Hollandse garnalen of vette paling.
D.O. Rueda ligt op ongeveer 800 hoogte met lange koude winters, korte lente- en herfsttijden en hete zomers. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor een goede balans tussen suiker in de druif (dag) en voldoende frisheid (nacht). Cuatro Rayas werd opgericht in 1935 en produceert ongeveer 20% van alle gebottelde wijnen uit het Rueda-gebied. De eerste 30 cm van de bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit kiezels en zand. De iets lagere lagen bevatten veel leem. Cuatro Rayas zelf heeft een eeuwenoude wijngaard. Dit is een bijzonder waardevol bezit, omdat in Europa veel van de oude wijnstokken verloren zijn gegaan door phylloxera. De Bitacora is een lichte en delicate wijn. Hij wordt van 100% Verdejo druiven gemaakt.
De Bitacora is lichtgeel van kleur met een fruitig bouquet. In de mond is hij fris met nuances van appel en citrus. Een afdronk die het beste als delicaat omschreven kan worden.
Heerlijk in combinatie met witte vis of salades.
Fact Sheet Bitacora verdejo
Bleekgeel van kleur, met een vleugje groen. Bloemige, aromatische geur. De smaak is geconcentreerd, met heerlijk kruisbessen, salie en citrusfruit. Een lange, krachtige afdronk met natuurlijk een zuurtje, getypeerd voor sauvignon blanc. Heerlijk verfrissend en sappig.
De sauvignon blanc profiteert in La Mancha van de hoogte waarop de wijngaarden hier liggen, in het hartje van de Spaanse hoogvlakte. Door de nachtelijke afkoeling kunnen de druiven hun zuren goed vasthouden, met een heerlijke frisse en opwekkende wijn als resultaat. Typisch sauvignon blanc, gemaakt op een heerlijke levendige en fruitige manier.
Fijn om te schenken als aperitief. Ook bij lichte visgerechten of frisse pastasalades en andere zomerse gerechten goed in te zetten.
Smaakomschrijving:
Een prachtige bleekgeel bijzondere en complexe wijn. In de neus een melange van citroen, peren, oranjebloesem en kamperfoelie. De wijn is rijk, elegant, levendig en mineralig tegelijk. Het houtgebruik is mooi verweven, in de smaak vanille en amandelen. Dit alles eindigend in een lange, droge, notige afdronk met perzikbloesem en subtiel marsepein.
Achtergrondinformatie:
De wijngaard van Boekenhoutskloof is gelegen in Franschhoek en vooral in kwalitatief opzicht imponerend. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het ‘Franse’ Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.
Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren.
Smaakomschrijving:
Weelderig rijpe gelagerde droge witte wijn. Goudgeel met dikke tranen. Rijk aroma met verse eik en wit steenfruit, vanille en hazelnoot, gedroogde specerijen. Brede droge smaak met duidelijke houtindruk, stevig en karaktervol, met veel zoet fruit in de afdronk.
De familie Bogle verbouwt al vanaf de negentiende eeuw wijnen. Pas rond 1968 plantte de familie de eerste wijnstokken in de buurt van Clarksburgh U.S.A. Na jaren van hard werken heeft de Bogle familie meer dan 1.200 ha wijnbouw in California. 2019 Wine Enthusiast ‘American Winery of the Year’
Oorspronkelijk komt de familie Bogle uit Tennessee. Het was Captain AJ Bogle die infiltreerde in de burgeroorlog en zo in Californië terecht kwam samen met zijn neef Samuel. Samen plantte ze de eerste fruitbomen op het landgoed. Helaas werd alles gerooid tijdens de grote crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw.
Warren Bogle (vanaf 1968)
Toch was het Warren Bogle, als vierde generatie, die pas als eerste druivenranken ging aanplanten op de huidige locatie van Bogle Vineyards. Dit gebeurde ruim na de Tweede Wereldoorlog samen met zijn zoon Chris in 1968. Eerst werd al het fruit verkocht aan andere wijnmakers. Pas met de oogst van 1978 kwam de eerst eigen Bogle wijn op de markt. De Winery die een jaar later werd gebruikt bestaat nu nog steeds.
Chris Bogle (vanaf 1989)
Chris Bogle nam in 1989 de boel over samen met zijn vrouw Patty. Vanaf toen is het echt snel gegaan. Chris werkte in de wijngaard en de kelder. Zijn vrouw nam alle verantwoordelijkheid voor de administratie. Net voor zijn dood in 1997 bereikte hij een mijlpaal van 1000 hectare eigen wijngaard. Direct na zijn door nam Patty de complete leiding over en stelde een team van medewerkers samen waarvan er tot op heden nog steeds een aantal werkzaam zijn.
De drie broers (vanaf 1997)
Warren Jr. (vernoemd naar zijn Opa) kwam in 1997 op verzoek van zijn moeder terug naar het familiebedrijf om als farmmanagers te functioneren. De andere zoon Jody kwam 2 jaar later terug om het proeflokaal en de klantrelaties te beheren. En de jongste zoon Ryan kwam in 2007 in het bedrijf om vooral te focussen op de financiën. Een taak die zijn moeder lang had gedaan.
Smaakomschrijving:
Medium citroengeel van kleur met aroma’s die het glas uitspringen. Rijpe appels, vanille en toast dansen je tegemoet.
Zeker geen standaard Spaanse witte wijn in de meest positieve zin van het woord. In smaak proeven we weer rijpe appels, vanille en toast. Lekkere volle body en behoorlijke stoere wijn.
Achtergrondinformatie:
Nadat deze druiven met de hand zijn geoogst, worden ze eerst op RVS opgevoed waarna ze op hout rijpen. Dit geeft de wijn een rijk en vol karakter. De wijnen zijn stevig en rond. De druiven komen uit het zuiden van Jumilia in Spanje.
Smaakomschrijving:
Een wijn met een strogele kleur en diepe fruitaroma’s. Hints van tropisch fruit en honing maken deze wijn af.
Achtergrondinformatie:
De wijngaarden liggen in Fernando Pó, een uitzonderlijk goed gebied in de Palmela regio. De vergisting vindt plaats in roestvrijstaal bij een gecontroleerde temperatuur, vervolgens laat men de wijn ouderen gedurende 4 maanden in Amerikaans eiken. De wijn bestaat voor 100% uit Chardonnay.
Druiven:
50% Grenache blanc, 20% Clairette, 10% Roussanne, 10% Viognier, 10% Bourboulenc
Smaakomschrijving:
Tonen van citrusvruchten zoals citroen en grapefruit, levendig en verfrissend met een minerale afdronk. Warme, rijpe neus, gestoofd fruit, roosteraroma’s, specerijen, Provençaalse kruiden, geconcentreerd en complex. Geconcentreerde krachtige aanzet, vol en vlezig, zoet fruit, specerijen, chocolade, mineralen, zeer rijke structuur, om op te kauwen. Indrukwekkende lengte.
Het wijnhuis:
Jean-Jacques Verda verkocht zijn Château aan Eve Brunel van het befaamde Chateau de la Gardine in 1998. Nu dragen alle wijnen de naam Saint-Roch op het etiket: Domaine Saint-Roch voor de Côtes du Rhône en Château Saint Roch voor de prestigieuze Lirac. De kwaliteit spreekt voor zich.
De appelatie Lirac is klein met maar ongeveer 50 producenten. De oogst is volledig handmatig in baken van 30 kilo. Met behulp van een table de tri vindt een strenge selectie plaats van de druiven voordat ze de wijnkelder ingaan.