Apostelhoeve Auxerrois 2022, Nederland

Smaakomschrijving:

Deze wijn heeft veel tonen van sappig wit fruit – rijpe peer en appel vooral – plus een sympathiek klein zoetje en zachte zuren.
De Auxerrois druif, ook wel Pinot Auxerrois genoemd, is een witte druif. Het is een Frans druivenras en een kruising tussen de Pinot en de Heunisch Weiss. De naam Auxerrois is afkomstig uit het Franse graafschap Auxerre. Deze witte druif van goede kwaliteit komt vooral voor in de Elzas, de Moezel en Luxemburg.

De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.

Apostelhoeve Cuvee XII 2023, Nederland

Smaakomschrijving:

Een blend van 40% Müller-Thurgau, 30% Pinot-Gris en 30% Auxerrois. De wijn heeft een rijke geur van zowel exotisch fruit als ook wit en rood fruit. Daarnaast ook zijn kenmerkende florale toetsen. In zijn smaak ook hier een brede smaak beleving met een mooie concentratie en lengte.

Achtergrondinformatie:

De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.

Apostelhoeve Riesling 2023, Nederland

Smaakomschrijving:

100% Riesling. Bleekgele, groengeel tenderende kleur. Een heerlijke frisse, fruitige en elegante wijn met kenmerken van citrusvruchten en appel.

Achtergrondinformatie:

De Nederlandse wijntraditie vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd, na de middeleeuwen maakte de Nederlandse wijntraditie plaats voor andere vormen van agrarische bedrijvigheid. In 1970 keerden de eerste wijnstokken terug op de zuidhellingen van het Jekerdal, op de Apostelhoeve, nadat fruitteler Hugo Hulst besloot een wijngaard aan te leggen. De eerste oogst in 1973 leverde 1400 flessen wijn op. Tegenwoordig produceert de Apostelhoeve ieder jaar méér dan 110.000 flessen wijn. De bodem van de Louwberg bestaat uit kiezel en mergel met daaroverheen een laag löss, hetgeen uitermate geschikt is voor het verbouwen van druiven.

Avondale Cyclus 2019, Zuid-Afrika

Smaakomschrijving:

Intense smaken van peer, appel, kruidige abrikoos en hints van clementine en wordt afgerond met een mooie mineraliteit en een romige, lange gestructureerde afdronk.

Druiven:

Roussanne (30%), Viognier (20%), Chenin Blanc (20%), Semillon (15%) en Chardonnay (15%)

Achtergrondinformatie:

Avondale is één van de oudste wijnhuizen in Paarl. Wijnmaker Jonathan Grieve maakt wijnen met behulp van de natuurlijke eco-systemen. Het water van de Drakensteinse bergwatervallen stroomt naar beneden over de wijngaarden en de eeuwenoude rivierbedding, waar de wijnmakerij en wijnkelders over- en omheen zijn gebouwd. In de hete zomerzon zorgt dit water voor natuurlijke afkoeling van de druiven.

Azabache Rioja Blanco, Spanje

Smaakomschrijving:

Aroma’s van tropisch fruit zoals ananas en hazelnoot, mooi verweven met kruidige tonen. Vol,  complex en goed gestructureerd. De afdronk is aangenaam en langdurig, met een opmerkelijke complex harmonie van aroma’s van fruit en houtrijping.

Balade Romantique Chardonnay, Frankrijk

Smaakomschrijving:

Deze wijn is gemaakt van 100% Chardonnay druiven. De druiven komen uit wijngaarden gelegen in het zuidwesten van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën gemengd met druiven uit mediterrane kustgebieden. De druiven gisten 10 tot 12 dagen op Frans en Amerikaans eiken, waarna de wijn nog 6 maanden “sur lie” rijpt. De helft van de wijn ondergaat daarna een malolactische gisting, waardoor de natuurlijke frisheid van de wijn behouden wordt. Door de vroege botteling van de wijn behoudt deze zijn frisheid en primaire aroma’s.

Deze Chardonnay is een verfrissende en complexe wijn. De geuren van citroentaart, banaan en peer worden gevolgd door de warme geuren van geroosterd brood en hints van vanille en geroosterde noten.

Gaat uitstekend gepaard met gegrilde of gebakken witvis.

Belondrade Y Lurton 2021, Spanje

Smaakomschrijving:

De Belondrade Y Lurton wordt beschouwd als de Spaanse top van Rueda wijnen. De 100% Verdejo Belondrade y Lurton wordt 10 maanden gerijpt in Frans eiken en is een frisse, complexe, mooi uitgebalanceerde wijn. Denk aan rijp wit fruit, mooie houtlagering en een sensationele afdronk.

Bernhard Ott Gruner Veltliner Der Ott, Oostenrijk

In de neus heel licht rokerig, romig en vol fruitig. In de mond rijpe gele appel, kweepeer, abrikoos. Een evenwichtig glas met zowel een mooie rijpheid, vulling als fruit, lange finale en een ingetogen kruidigheid.

Fantastische, krachtige en romige Grüner Veltliner met toch voldoende elegantie.
Het Wijnhuis:
Bernhard Ott zegt van zichzelf: ‘Ich bin ein Veltliner’ en is een begrip in Oostenrijk: hij wordt zelfs Mister Veltliner genoemd. Dit heeft te maken met zijn niet onaanzienlijke gestalte maar veel meer nog met de kwaliteit van zijn grüner veltliners. Het bedrijf ligt in Niederösterreich in de Wagram, bijna tegen Kamptal aan en werd opgericht in 1889. Vanuit het dorp Feuersbrunn, dat in de vlakte van het oude stroomgebied van de Donau ligt, loopt de ‘Kellergasse’ omhoog de wijngaarden in. De wijngaarden liggen daardoor allen dichtbij het domein, meestal in Wagram en een klein deel in Kamptal en liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter. De bodem bestaat vooral uit door de wind aangevoerde löss, variërend in diepte van 1 tot wel 20 meter en vaak vermengd met grind. Bernhard staat sinds 1993 aan het roer: hij was toen 21 maar kreeg van zijn ouders het vertrouwen zelfstandig de wijnen te maken en die hebben daar geen spijt van gekregen! Zo werd Bernhard als eerste producent uit Wagram in de Falstaff uitgekozen tot ‘Winzer des Jahres’ en kreeg zijn Rosenberg 2015 bij Parker 94-96 punten.De wijnen zijn zeer zuiver en precies en de afgelopen 15 jaar steeds fijner en subtieler geworden. Sinds 2006 wordt biologisch dynamisch gewerkt.

Betuws Wijndomein Lingewit Cuvee Barrique 2023, Nederland

Smaakomschrijving:

Deze LingeWit|Cuvée Barrique is gemaakt van de druivenrassen; Johanniter, Solaris en Souvignir Gris. De druiven worden het hele seizoen nauwkeurig verzorgd en zijn met de hand geoogst. Tijdens de vinificatie, op nieuw eikenhouten barrique, ontstaat een robuuste witte wijn. LingeWit|Cuvée Barrique heeft een stevige complexiteit, geel tropisch fruit, ondertonen van weidebloemen en subtiele hout nuance.

Wijn & Spijs:

Geniet van LingeWit|Cuvée Barrique met zijn favoriete disgenoot; warm gerookte zalm met een romig botersausje met Prepluk Verjus Goud.

Betuws Wijndomein Lingewit Johanniter 2022, Nederland

Smaakomschrijving:

LingeWit|Johanniter heeft een fris bouquet, een verfijnde smaak van appel, peer, citrusfruit en een aangenaam bittertje.

Wijn & Spijs:

Geniet van LingeWit |Johanniter onder het genot van rivierkreeftjes, Hollandse garnalen of vette paling.

Bibi Graetz Testamatta Bianco 2021, Italië

Smaakomschrijving:

Een kruidige en intense wijn die alles meekrijgt van zijn unieke bodem. Zwoele wijn met tonen van venkel en ziltigheid van de aangrenzende zee. Testamatta betekent letterlijk gekhoofd. In het Florentijnse dialect zou je het kunnen vertalen naar heethoofd. Leuk weetje, dat is in de straten van Florence bedoeld als compliment.

Achtergrondinformatie:

Op het Toscaanse eilandje Giglio groeit de lokale druif Ansonica. Deze is verwant aan de Siciliaanse inzolia druif maar geeft een veel grotere rijkdom aan smaken.Tijdens een vakantie op het eiland ontdekt Bibi de potentie van deze oude verlaten wijnstokken. Overal op de rotsige kust vindt hij stokken van wel 120 jaar oud. Uniek in de huidige wereld van gekloonde druivenrassen. De oudste wijnranken gebruikt hij voor deTestamatta.

Bitacora Verdejo Rueda, Spanje

D.O. Rueda ligt op ongeveer 800 hoogte met lange koude winters, korte lente- en herfsttijden en hete zomers. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht zorgt voor een goede balans tussen suiker in de druif (dag) en voldoende frisheid (nacht). Cuatro Rayas werd opgericht in 1935 en produceert ongeveer 20% van alle gebottelde wijnen uit het Rueda-gebied. De eerste 30 cm van de bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit kiezels en zand. De iets lagere lagen bevatten veel leem. Cuatro Rayas zelf heeft een eeuwenoude wijngaard. Dit is een bijzonder waardevol bezit, omdat in Europa veel van de oude wijnstokken verloren zijn gegaan door phylloxera. De Bitacora is een lichte en delicate wijn. Hij wordt van 100% Verdejo druiven gemaakt.

De Bitacora is lichtgeel van kleur met een fruitig bouquet. In de mond is hij fris met nuances van appel en citrus. Een afdronk die het beste als delicaat omschreven kan worden.

Heerlijk in combinatie met witte vis of salades.

Fact Sheet Bitacora verdejo

Boekenhoutskloof Semillon 2020, Zuid-Afrika

Smaakomschrijving:

Een prachtige bleekgeel bijzondere en complexe wijn. In de neus een melange van citroen, peren, oranjebloesem en kamperfoelie. De wijn is rijk, elegant, levendig en mineralig tegelijk. Het houtgebruik is mooi verweven, in de smaak vanille en amandelen. Dit alles eindigend in een lange, droge, notige afdronk met perzikbloesem en subtiel marsepein.

 

Achtergrondinformatie:

De wijngaard van Boekenhoutskloof is gelegen in Franschhoek en vooral in kwalitatief opzicht imponerend. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het ‘Franse’ Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren.

Boekenhoutskloof Semillon 2021, Zuid-Afrika

Smaakomschrijving:

Een prachtige bleekgeel bijzondere en complexe wijn. In de neus een melange van citroen, peren, oranjebloesem en kamperfoelie. De wijn is rijk, elegant, levendig en mineralig tegelijk. Het houtgebruik is mooi verweven, in de smaak vanille en amandelen. Dit alles eindigend in een lange, droge, notige afdronk met perzikbloesem en subtiel marsepein.

 

Achtergrondinformatie:

De wijngaard van Boekenhoutskloof is gelegen in Franschhoek en vooral in kwalitatief opzicht imponerend. Boekenhoutskloof is, ondanks zijn voor het ‘Franse’ Franschhoek wat ongebruikelijke Afrikaanse naam, drie eeuwen geleden gesticht door Franse Hugenoten.

Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône, Cornas, nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren.

Bogle Chardonnay, USA

Smaakomschrijving:

Weelderig rijpe gelagerde droge witte wijn. Goudgeel met dikke tranen. Rijk aroma met verse eik en wit steenfruit, vanille en hazelnoot, gedroogde specerijen. Brede droge smaak met duidelijke houtindruk, stevig en karaktervol, met veel zoet fruit in de afdronk.

De familie Bogle verbouwt al vanaf de negentiende eeuw wijnen. Pas rond 1968 plantte de familie de eerste wijnstokken in de buurt van Clarksburgh U.S.A. Na jaren van hard werken heeft de Bogle familie meer dan 1.200 ha wijnbouw in California. 2019 Wine Enthusiast ‘American Winery of the Year’

Oorspronkelijk komt de familie Bogle uit Tennessee. Het was Captain AJ Bogle die infiltreerde in de burgeroorlog en zo in Californië terecht kwam samen met zijn neef Samuel. Samen plantte ze de eerste fruitbomen op het landgoed. Helaas werd alles gerooid tijdens de grote crisis in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Warren Bogle (vanaf 1968)

Toch was het Warren Bogle, als vierde generatie, die pas als eerste druivenranken ging aanplanten op de huidige locatie van Bogle Vineyards. Dit gebeurde ruim na de Tweede Wereldoorlog samen met zijn zoon Chris in 1968. Eerst werd al het fruit verkocht aan andere wijnmakers. Pas met de oogst van 1978 kwam de eerst eigen Bogle wijn op de markt. De Winery die een jaar later werd gebruikt bestaat nu nog steeds.

Chris Bogle (vanaf 1989)

Chris Bogle nam in 1989 de boel over samen met zijn vrouw Patty. Vanaf toen is het echt snel gegaan. Chris werkte in de wijngaard en de kelder. Zijn vrouw nam alle verantwoordelijkheid voor de administratie. Net voor zijn dood in 1997 bereikte hij een mijlpaal van 1000 hectare eigen wijngaard. Direct na zijn door nam Patty de complete leiding over en stelde een team van medewerkers samen waarvan er tot op heden nog steeds een aantal werkzaam zijn.

De drie broers (vanaf 1997)

Warren Jr. (vernoemd naar zijn Opa) kwam in 1997 op verzoek van zijn moeder terug naar het familiebedrijf om als farmmanagers te functioneren. De andere zoon Jody kwam 2 jaar later terug om het proeflokaal en de klantrelaties te beheren. En de jongste zoon Ryan kwam in 2007 in het bedrijf om vooral te focussen op de financiën. Een taak die zijn moeder lang had gedaan.

Bomba Chardonnay, Spanje

Smaakomschrijving:

Medium citroengeel van kleur met aroma’s die het glas uitspringen. Rijpe appels, vanille en toast dansen je tegemoet.
Zeker geen standaard Spaanse witte wijn in de meest positieve zin van het woord. In smaak proeven we weer rijpe appels, vanille en toast. Lekkere volle body en behoorlijke stoere wijn.

Achtergrondinformatie:

Nadat deze druiven met de hand zijn geoogst, worden ze eerst op RVS opgevoed waarna ze op hout rijpen. Dit geeft de wijn een rijk en vol karakter. De wijnen zijn stevig en rond. De druiven komen uit het zuiden van Jumilia in Spanje.

0
    0
    Je bestelling
    Je bestelling is leeg